SCG: Optuženi Pavković u ponedjeljak ide u Den Haag

Haški optuženik, umirovljeni general Vojske Srbije i Crne Gore Nebojša Pavković u ponedjeljak, 25. travnja dobrovoljno će otputovati u Den Haag, priopćila je u petak srbijanska vlada.

U priopćenju se navodi da je optuženi Pavković o svojoj odluci "obavijestio" vladu, te da je kazao da je u Den Haag dobrovoljno odlazi "kako bi do kraja ispunio vojničku zakletvu", a da je "kao profesionalni vojnik zajedno sa svojim vojnicima i nadređenima ispunjavao časno, profesionalno i do kraja sve postavljene zadatke", te da danas ne želi biti "jedina smetnja težnjama zemlje ka boljoj budućnosti".

U priopćenju se ističe da Pavkovićeva odluka "predstavlja moralan, odgovoran i patriotski odnos generala Pavkovića prema državi i narodu", te da će vlada Srbije na prvoj idućoj sjednici donijeti odluku o davanju svih potrebnih jamstava da bi se Pavkoviću omogućilo da na slobodi dočeka početak suđenja, kao i da će pružiti potrebnu pomoć njegovoj obitelji.

Optuženi Pavković će idućeg ponedjeljka, u pratnji ministra uprave i lokalne samouprave Zorana Lončara i liječnika s Vojno-medicinske akademije u Beogradu, otputovati najprije u Rotterdam, gdje će se obaviti medicinski pregled, a nakon toga će otputovati u Den Haag, precizira se u priopćenju.

Pavkovića haška optužnica tereti za ratne zločine na Kosovu 1999. godine. Osim njega, optuženi su i general Sreten Lukić, koji se Haaškom sudu predao prije mjesec dana, general Vladimir Lazarević, koji je prošloga tjedna pušten na privremenu slobodu do početka suđenja, te general Vlastimir Đorđević koji je zemlju napustio ubrzo nakon pada režima Slobodana Miloševića u listopadu 2000. godine, te se navodno nalazi u Rusiji.

(Hina) xttag ybr

Pročitajte više