SCG: Reakcije na odmrzavanje 110 milijuna dolara pomoći

ODLUKA američkog Kongresa kojom je Srbiji i Crnoj Gori odobreno 110 milijuna dolara pomoći znak je daljnjeg napretka u odnosima dvaju zemalja, kazao je u utorak ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore.

"Ta odluka je rezultat velikog razumijevanja koje SAD ima za teškoće s kojima se susrećemo", rekao je Goran Svilanović Radiju B92.

Srbijanski premijer Zoran Živković kazao je novinarima da je odluka Kongresa očekivana, te je ona "plod dobrog rada srbijanskih vlasti u prethodnom razdoblju". Ne treba je povezivati s uhićenjem Veselina Šljivančanina, jer je suradnja s Međunarodnim sudom za ratne zločine (ICTY) "jasno opredjeljenje demokratskih vlasti".

Srbijanski ministar financija Božidar Đelić je Radiju B92 kazao da je cilj srbijanskih vlasti osigurati da u narednom budžetu SAD-a više ne bude nikakvih uvjeta.

"Posljednje izjave koje dolaze iz Washingtona pokazuju da i kod njih postoji želja da se završi s politikom uvjetovanja i da se prijeđe na partnerstvo", kazao je Đelić.

Dodao je da osim odmrzavanja izravne pomoći od 110 milijuna dolara, postoji i posredni učinak jer će "SAD ubrzati proces normalizacije trgovinskih odnosa i podržati investitore koji žele doći u Srbiju".

Pročitajte više