Schily: I Njemačka je "na meti" terorista

I Njemačka je "na meti terorista" koji su spremni izvesti atentate poput onih u Londonu početkom srpnja i lani u Madridu, izjavio je njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily u razgovoru koji će se objaviti u ponedjeljak.

"Mi smo dio područja na kojemu postoji prijetnja, sudjelujemo u vojnim operacijama u Afganistanu i obučavamo policajce u Iraku. I mi smo na meti terorista", rekao je ministar za tjednik Der Spiegel.

"Svjedoci smo da Al-Qaida stvara sve više metastaza. Postoje samostalne ćelije koje se ideološki poistovjećuju s Al-Qaidom, ali imaju vlastitu strategiju djelovanja. To je iznimno pogubno zbog nemogućnosti nadzora", dodao je Schily.

Ministar je ocijenio da njemačka država i pokrajine moraju razmišljati o jačanju sigurnosnih mjera, "pitajući se ne bi li, u stanovitoj mjeri, trebalo više primjenjivati videonadzor".

Njemačka, među najžešćim protivnicima rata u Iraku, kamo i dalje odbija slati vojnike, ima oko 2.200 vojnika raspoređenih u sklopu Međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF).

(Hina) xvrad ysd

Pročitajte više