SCHROEDER SMATRA NEPOTREBNIM ODRŽAVANJE REFERENDUMA O USTAVU EU

Njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio je na simpoziju o ulozi države u 21. stoljeću, koji se održava u četvrtak Berlinu, da ne vidi razliku u tome hoće li Europski ustav biti potvrđen parlamentarnim putem ili putem referenduma. L

Pokazavši time kako održavanje referenduma o Europskom ustavu zapravo smatra nepotrebnim, Schr?der (Socijaldemokratska Stranka Njemačke - SPD) je reagirao na zahtjeve nekoliko njemačkih parlamentarnih stranaka, iznesene dan ranije, koje su podržale najavu britanskog premijera Tonyja Blaira za održavanjem referenduma o Europskom ustavu te su istovremeno zatražile održavanje sličnih referenduma u Njemačkoj i cjeloj Europskoj uniji.

Kako je u srijedu javio dnevnik "S?ddeutsche Zeitung", predstavnici stranke Zelenih i Kršćansko-socijalne unije (CSU) predlažu provođenje paneuropskog referenduma na kojem bi građani izravno odlučili o budućnosti Europskog ustava. Predsjednik Zelenih Reinhard B?tikofer smatra da bi referendum na europskoj razini imao više smisla nego na nacionalnoj. I glavni tajnik CSU Markus S?der podržava održavanje referenduma na europskoj razini.

Predstavnici Liberala (FDP) zatražili su od njemačkog kancelara održavanje referenduma o Europskom ustavu na nacionalnoj razini po uzoru na Veliku Britaniju. Predvodnik liberalnog zastupničkog kluba u Bundestagu Wolfgang Gerhard smatra da bi referendum oživio diskusiju o ustavu i na nacionalnoj razini.

Njemačka vlada zasad odbacuje mogućnost održavanja referenduma o Europskom ustavu u Njemačkoj. Glasnogovornik vlade Thomas Steg rekao je, međutim, s obzirom da Schroederova vlada načelno podupire uvođenje forme referenduma u Njemačku, da je pitanje narodnog plebiscita "uvijek otvorena opcija".

O konačnom prihvaćanju Europskog ustava u Njemačkoj će odlučivati gornji i donji dom parlamenta Budesrat i Bundestag, koji završni dokument moraju prohvatiti s dvotrećinskom većinom.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više