SDP i IDS za Vladin prijedlog o ekološko ribolovnom pojasu, HSS suzdržan

Saborski Odbor za gospodarstvo, razvoj i obnovu podržao je danas Vladin prijedlog da Hrvatska u Jadranu proglasi zaštićeni ekološko ribolovni pojas, a odbio HSPov prijedlog da proglasi gospodarski pojas. L

Vladin prijedlog (sa četiri glasa) podržali su zastupnici SDP-a i IDS-a, suzdržani su bili HSS-ov i zastupnik HSP-a.

Za HSP-ov prijedlog glasovao je samo zastupnik te stranke - Tonči Tadić, a suzdržani su bili i zastupnici SDP-a i IDS-a i HSS-a.

Oporbeni se zatupnici nisu pojavili na Odboru.

SDP-ovi zastupnici drže da je Vladin prijedlog prihvatljiviji, da sadrži sve čemu Hrvatska teži, a stvara manje tenzije kod susjeda.

Taj prijedlog, kaže Dragica Zgrebec, odgovara na glavne probleme Jadrana - pretjeran izlov ribe i opasnosti pojačanog transporta, nije dobro ići s radikalnim rješenjima kakve predlaže HSP.

Rezervu prema HSP-ovu prijedlogu izražava i Valter Poropat (IDS) koji kaže da gospodarskim pojasom Hrvatska, možda, može nešto više rezervirati, ali je pitanje što će dugoročno dobiti.

Ostajući kod dvije i pol godine starog prijedloga svoje stranke, HSP-ovac Tadić sumnjičav je prema ideji da se, umjesto gospodarskog pojasa, proglase samo neke njegove funkcije.

To vam je, kaže, kao da odlučite kupiti automobil, a kupite samo neke dijelove - kotače i šoferšajbu, i očekujete da ćete ga voziti.

Bolje je proglasiti gospodarski pojas, pa makar na neko vrijeme odustali od njegove primjene i funkcija, tvrdi Tadić, poručivši da Hrvatska svoju vanjsku politiku treba usklađivati s onom EU u treutku kad postane članicom ili kandidatom za EU.

(Hina) um az

Pročitajte više