SDP: Najave o dodjeli dionica umirovljenicima su atak na pamet i dostojanstvo umirovljenika

SDP-ovac Davorko Vidović izjavio je danas da je najava iz vladajućih stranaka po kojoj bi se dio duga umirovljenicima vratio dodjelom dionica državnih tvrtki, višestruko dubiozni prijedlog, koji će koristiti samo mešetarima, te "još jedan atak na dostojanstvo i pamet umirovljenika".

Ustvrdio je da je država u protekle četiri godine kroz stalni dodatak na mirovinu i 20-postotno povećanje mirovinske osnovice, umirovljenicima vratila glavninu duga, odnosno 17 od dvadesetak milijardi kuna.

"Čitava priča o vraćanju duga umirovljenicima je prevara, čiji su glavni akteri čelnici Hrvatske stranke umirovljenika i Sindikata umirovljenika, a bolje uvjete, rekao je, nova je vlast "osigurala samo za bivše udbaše, među kojima su čelnici umirovljeničkoga sindikata, te trojici HSU-ovih saborskih zastupnika".

"Priča o dodjeli dionica je magla, koja bi trebala stvoriti dojam da se nešto radi", ustvrdio je Vidović, bivši SDP-ov ministar socijalne skrbi, upozoravajući da tim dionicama umirovljenici neće moći upravljati, budući da u Hrvatskoj nema sređenoga tržišta kapitala, pa nije ni poznata stvarna cijena pojedinih dionica.

Smatra da bi predloženo rješenje pogodovalo isključivo "torbarima", odnosno burzovnim mešetarima koji će od umirovljenika otkupljivati dionice po višestruko nižim cijenama od realnih.

Vidović je svoje tvrdnje izrekao obraćajući se Predsjedništvu Foruma seniora SDP-a, koje je, u pripremi predstojeće 9. konvencije Foruma, danas raspravljalo o položaju umirovljenika u društvu.

Na ocjene svojih kolega seniora, da bivša vlast za umirovljenike nije učinila sve što je mogla i trebala, odgovorio je da je većina duga umirovljenicima vraćena.

Upitan zašto kao ministar rada i socijalne skrbi, nije te uspjehe bolje predstavio javnosti, Vidović se požalio, kako je za vrijeme mandata "bio izložen medijskom reketu". Rekao je da su "ucjene dolazile od novinarke tiražnog dnevnog lista, koja je kasnije promovirana u dužnosnicu u izvršnoj vlasti".



Pročitajte više