SDP o Kuščeviću: "Smatramo da je on otišao, samo to još ne zna"

Davor Bernardić Foto: Pixsell

KLUB zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske, uz podršku drugih oporbenih klubova, u saborsku proceduru uputio je Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Lovri Kuščeviću, ministru uprave u Vladi Republike Hrvatske. Na konferenciji za medije govorili su predsjednik SDP-a Davor Bernardić, saborski zastupnici Peđa Grbin i Saša Đujić.

Davor Bernardić istaknuo je da je ovakav prijedlog potaknut informacijama koje su se pojavile u javnosti i koje dovode u pitanje integritet Lovre Kuščevića, kao i njegovu dostojnost za obavljanje te funkcije.

“Sve navedeno je duboko nemoralno, protivno prisezi koju je dao kada je postao ministar. On više ne smije obnašati dužnost ministra u vladi. Bit će zanimljivo vidjeti kako će kod glasovanja reagirati druge stranke ove vlade, hoće biti na strani ove najkorumpiranije vlade u hrvatskoj povijesti ili na strani građana. Ovo nije opoziv zbog političke odgovornosti, nego zbog sumnje na ozbiljna kaznena djela”, istaknuo je Bernardić te dodao da se u svakoj ozbiljnoj državi ovim pitanjima bave institucije poput DORH-a.

Antikorupcijske mjere

Najavio je i da će SDP uskoro predstaviti prijedloge antikorupcijskih mjera koje uključuju: zakon o porijeklu imovine, strožu kontrolu javne nabave, transparentnost financiranja političkih kampanja i strožu kontrolu imovinskih kartica te će inzistirati na tome da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa bude lišeno svakog političkog pritiska.

“Korupcija je izdaja našeg društva, to je jedan od razloga zbog kojeg ljudi sele. Mi nastavljamo borbu protiv korupcije”, istaknuo je Bernardić.

Kreator Prijedloga za pokretanje povjerenja Peđa Grbin zahvalio je medijima na predanom radu jer je zahvaljujući njima sve ovo postalo dostupno javnosti.

“Ovo što su mediji napravili pokazuje zašto moraju ostati slobodni. Bez slobodnih medija nema poštene vlade”, istaknuo je Grbin te naveo sve razloge za pokretanje pitanja povjerenja. “Lovro Kuščević nije brinuo o javnom interesu, nego o svom i on mora otići. O ovom prijedlogu se mora raspravljati u idućih 30 dana. Očekujemo da se vlada očituje kad već ministar nema toliko morala da odstupi. Kakva je to Hrvatska u kojoj Lovro Kuščević može biti ministar?" dodao je Peđa Grbin.

Saša Đujić osvrnuo se na najnovije ministrove izjave te rekao kako on ne pokazuje ni najmanju dozu samokritičnosti i odgovornosti, nego samo bahatost, kao i premijer.

“Smatramo da je on otišao, samo to još ne zna”, zaključio je Đujić.

Pročitajte više