SDP priziva izvanredne izbore: HSS im je nepoželjan, a HSLS neshvatljiv


"KOLIKO građani plaćaju nesposobnost vlasti?", upitali su se danas na konferenciji za novinare saborski zastupnici SDP-a Željko Jovanović i Slavko Linić referirajući se na izjavu premijerke Jadranke Kosor kako je referendum zapravo - skup. Jovanović tako kaže da je nesposobnost vlasti i matematički izračunljiva, a prema njegovim procjenama, izgubilo se oko 120 milijardi kuna, odnosno jedan proračun.

Samo se čuvaju fotelje


Jovanović je došao do toga podataka tako što je podsjetio da je prije sedam godina za plaće zaposlenika u državnoj upravi izdvojeno 14,5 milijardi, dok je prošle godine izdvojeno 24,5 milijardi.

"Jedini cilj ove vlasti, odnosno Vlade Jadranke Kosor je da se očuvaju fotelje", rekao je Jovanović naglasivši kako je upravo HDZ doveo do gospodarske krize koja je prerasla u općedruštvenu krizu.

"Kriza je sada opet prerasla u nešto novo. Sada imamo krizu upravljanja državom jer rebalans proračuna nije dovoljan da se ispravi sve što je učinjeno", rekao je Jovanović, dok je Linić samo podsjetio kako je njihova stranka već odavno tražila rebalans proračuna koji je nužan ne samo zbog referenduma.  

Bahata Kosor

"Tvrdili su nam tada da rebalans nije potreban, a sada se odjednom dogodio obrat", rekao je Linić zaključivši da se najavljenim rebalansom samo pokušava obmanuti građane. Prema njemu, stvarni razlog nisu referendum i štete od poplava već propale gospodarske mjere oporavka.

"Oni tim objašnjenjima samo svaljuju krivnju na radnike i umirovljenike, dok je sazivanje izvanrednog saborskog zasjedanja tek čisti igrokaz", rekao je Linić dodajući da je upravo proračun glavni krivac koji uništava hrvatske građane i hrvatsko gospodarstvo.


"To je najobičniji spin!", rekao je Linić koji je osuo paljbu i po koalicijskim partnerima HDZ-u, koji po njemu tek produžuju vijek trajanja nesposobne i bahate vlasti.  

Neshvatljivi HSLS i nepoželjni HSS

"U ovom trenutku veću odgovornost imaju koalicijski partneri nego HDZ Jadranke Kosor", rekao je Linić otkrivši kako će teško u budućnosti SDP koalirati s HSS-om. Za HSLS-ovce je ustvrdio da su im bliži, ali da su trenutno neshvatljivi.

Za državu bi najveća ušteda bila kada bi se paralelno s najavljenim referendumom o izmjenama Zakona o radu raspisali i prijevremeni parlamentarni izbori, na kojima bi građani imali priliku smijeniti aktualnu nesposobnu Vladu, smatra saborska zastupnica Biljana Borzan.

Čelnica SDP-a u Osijeku je na danas održanoj konferenciji za novinare optužila premijerku Jadranku Kosor da je, umjesto brojnih koruptivnih skandala, kako je to bučno najavljivala prije nekoliko mjeseci, s javne scene u zemlji zapravo "pomela" seljake i radnike.

Od vrućih krumpira do bućkuriša

Premijerka je, podsjeća Borzan, još prošle godine obećavala da se ne boji "oguliti vruće krumpire" te da će od njih napraviti dobru krumpir-salatu koju će servirati građanima Hrvatske, no umjesto toga, kaže, servirala im je "bućkuriš" od neutemeljenih i lažnih obećanja, naglog gospodarskog pada, "uhljebljivanja" HDZ-ovog kadra po državnim poduzećima i smanjivanja radničkih prava.

"Umjesto borbe s korupcijom do posljednjeg daha, premijerka je do posljednjeg daha zapravo dovela hrvatsko radništvo i seljaštvo", upozorila je Borzan. Ona je optužila Jadranku Kosor da za katastrofalno stanje u državi krivnju pokušava svaliti na sindikate, a time posredno i na sve građane ove zemlje koji su svoj potpis stavili na sindikalni zahtjev za raspisivanje referenduma o ukidanju radničkih prava.

Pročitajte više