Sedmero iračke djece jutros stiglo na liječenje u Hrvatsku

NA LIJEČENJE u Hrvatsku jutros je zrakoplovom u 4,30 sati stiglo sedmero teško oboljele iračke djece od 2 do 11 godina, koja su smještena u tri zagrebačke bolnice, gdje će im se narednih tjedana pružiti odgovorajuća medicinska pomoć, objavili su danas ministri zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang te znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

"Cilj nam je bio preuzeti djecu koja se u Iraku ne mogu liječiti, a radi se o vrlo složenim dijagnozama, poput prirođenih anomalija, komplikacija osnovnih bolesti te malignim oboljenjima", rekao je Hebrang na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva.

Troje djece bit će liječeno u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, troje u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb, a jedno na pedijatriji u Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica.

Dolazak iračke djece na liječenje u Hrvatsku ministar Primorac dogovorio je prije nekoliko mjeseci s iračkim ministrom zdravstva.

Zajedno s djecom, kod kojih je zbog složenih dijagnoza pojačan rizik od smrtnosti, stiglo je i devetero roditelja te sestra jednog djeteta kojemu će biti transplatirana koštana srž.

Hebrang kaže kako će cjelokupno liječenje, za koje je u ovom trenutku teško procijeniti koliko će koštati, financirati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz ovogodišnjih sredstava predviđenih za liječenje stranih državljana u visini od 2 milijuna kuna. Medicinski zahvati koji će biti poduzeti po cijenama su među najskupljima u hrvatskom zdravstvu, naglasio je.

Ministar Primorac rekao je kako je proteklih mjeseci bilo vrlo teško organizirati prijevoz djece do Hrvatske, u čemu su veliku ulogu, osim hrvatskim ministarstava, imali iračko ministarstvo zdravstva te američko veleposlanstvo u Zagrebu.

Zajedno s djecom doputovalo je i šestero iračkih liječnika koji će u narednih nekoliko mjeseci u Zagrebu i Splitu proći edukaciju iz forenzičke prihijatrije i forenzičke genetike.

"Hrvatska je prva zemlja koja je iračkim stručnjacima omogućila edukaciju kako bi prilikom idetifikacije žrtava masovnih grobnica mogli primijeniti DNA metodu", rekao je Primorac, dodajući kako hrvatski liječnici iračkim kolegama tako žele prenijeti iskustva stečena u Domovinskom ratu.

Pročitajte više