Šef Ryanaira francuskog ministra nazvao "glupim političarom"

Foto: EPA

Kritike francuskog ministra financija Bruna Le Mairea o sigurnosti Boeingovih zrakoplova izazvale su oštru reakciju glavnog direktora Ryanaira Michaela O'Learyja, koji ga je jučer nazvao "glupim političarem", a njegove komentare ocijenio je "glupim i nepromišljenim".

U intervjuu za Politico na marginama summita Airlinesa za Europu u Bruxellesu, O'Leary je također osudio način kako je Savezna uprava za zrakoplovstvo SAD-a (FAA) regrutirala Boeing, rekavši da agencija gleda kroz prste toj kompaniji.

O'Leary je odgovorio Le Maireu koji je dan ranije rekao da bi radije letio Airbusom nego Boeingom. "Moja obitelj također, njima je stalo do mene”, rekao je.

"Radije bih letio Airbusom nego Boeingom"

Le Maireovi komentari uslijedili su nakon niza nezgoda s Boeingovim zrakoplovima posljednjih tjedana zbog kojih je FAA provela reviziju proizvodnih procesa tvrtke. Također, većina Airbusovih poslovanja odvija se u Francuskoj.

“Nekom glupom političaru koji kaže da se njegova obitelj ne osjeća sigurno u Boeingu 737 kažem: 'Pa onda pokušajte letjeti Airbusom s problemima s motorom koji nije popravljen'”, rekao je O'Leary, govoreći o proizvodnom kvaru motora Pratt & Whitney zbog kojeg su stotine Airbusovih zrakoplova prizemljene zbog inspekcije.

Nakon najnovijih incidenata Luc Tytgat, vršitelj dužnosti izvršnog direktora Agencije EU za sigurnost zračnog prometa, rekao je Reutersu prošli tjedan da je njegova agencija spremna suspendirati priznavanje američkih sigurnosnih odobrenja "ako bude potrebno", iako je dodao da je "uvjeren" da Boeing rješava svoje probleme kontrole kvalitete.

Ryanairu je Boeing ključan

Svaka zabrinutost oko Boeinga ključno je pitanje za Ryanair, koji koristi zrakoplova 578 Boeinga 737 i samo 27 Airbusovih. Web-stranica za rezervacije Kayak rekla je da je upotreba njihovog alata koji ljudima omogućuje da znaju kojom markom aviona će letjeti naglo porasla nakon rasta negativnog publiciteta Boeinga.

Direktor Ryanaira tvrdi da je moguće da Boeing ima probleme, no istovremeno je rekao da će 20 posto Airbusovih flota biti prizemljeno kako bi se popravio problem s motorom.

Rekao je da su Le Maireove riječi "blesave i loše procijenjene". "Živimo u svijetu u kojem potičemo slobodu govora, a Donald Trump priča gluposti. Takav je i Bruno Le Maire”, rekao je O'Leary.

“Ryanair je prošle godine obavio milijun letova zrakoplovom 737. Ovog će ljeta milijuni francuskih građana i posjetitelja letjeti iz Francuske zrakoplovima Ryanair 737. Letimo u Marseilleu, Toulouseu, Bordeauxu, Parizu, svi oni koriste zrakoplove 737,” rekao je šef te zrakoplovne kompanije.

Šef Ryanaira: Američka tijela ne prate dovoljno Boeing

O'Leary je također kritizirao američka regulatorna tijela jer nisu dovoljno pažljivo pratila Boeing.

"To traje već deset godina. Oni jednostavno prihvaćaju sve što Boeing pošalje, čini i kaže", tvrdi on. "Boeingu je bilo dopušteno da se u biti samoregulira", rekao je O'Leary. 

Osiguravanje snažnih sigurnosnih standarda za sve proizvođače aviona ključno je za industriju, dodao je.

“Svakog dana kada Airbus i Boeing proizvedu ili isporuče novi zrakoplov, njegova kvaliteta mora biti nenadmašna. Plaćamo 100 milijuna dolara za svaki od ovih zrakoplova. Moramo znati da su sigurnosni standardi i kontrola kvalitete vrhunski i u Toulouseu i u Seattleu”, zaključio je O’Leary.

Pročitajte više