Šef separatista: U Azovstalu je još oko tisuću ukrajinskih vojnika

Foto: EPA

TISUĆU ukrajinskih vojnika sa svojim zapovjednicima još brani položaj u metalurškoj tvornici Azovstalu u Mariupolju, rekao je danas proruski separatistički čelnik nakon informacije koju je objavila Moskva da se 959 branitelja predalo od ponedjeljka.

Na početku je u čeličani bilo "više od 2000 ljudi", rekao je čelnik samoproglašene Donjecke Republike Denis Pušiljin na sastanku s novinarima u Mariupolju, na kojemu je bila i agencija France Presse u okviru putovanja koje je organiziralo rusko ministarstvo obrane.

"Ostalo ih malo više od pola"

Nakon predaje koja je počela u ponedjeljak, ostalo ih je "malo više od pola", dodao je, što znači oko tisuću. "Zapovjednici i viši časnici bojne Azov još nisu izašli", rekao je separatistički čelnik.

Tijekom dopodneva rusko ministarstvo obrane je priopćilo da su "u posljednja 24 sata zarobljena 694 branitelja, među kojima je 80 ranjenika", dodao je. Isti izvor navodi da je 51 primljen u bolnicu u Novoazovsku, koji je pod kontrolom Rusa i njihovih separatističkih saveznika.

"Svi zdravi su u koloniji"

Ministarstvo nije reklo ništa o tome kakvu je sudbinu namijenilo zarobljenicima, a ruske vlasti su u nekoliko navrata isticale da barem dio njih ne smatra vojnicima, nego neonacističkim borcima. Ukrajinske vlasti pak žele razmjenu ratnih zarobljenika.

Pušiljin je rekao da su "svi koji su zdravi u pritvoru u koloniji Eljenovskaja". "O sudbini ratnih zločinaca i nacionalista, ako polože oružje, odlučit će sud", dodao je.

U srijedu su ulice grada u kojemu su bile istaknute ruske zastave bile puste, izvijestio je novinar AFP-a. Tridesetak automobila čekalo je u redu na benzinskoj crpki. Na upit agencije četvero stanovnika je reklo da struju nemaju od 3. ožujka.

Pročitajte više

 

Pročitajte više