Šef UN-ove agencije za pomoć Palestini: Ne smijemo ignorirati izbjeglice

Foto: EPA

ŠEF UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), Pierre Krähenbühl, danas je kazao da se milijune palestinskih izbjeglica "jednostavno ne smije ignorirati" i ujedno izrazio razočaranje odlukom SAD-a, do sada najvećeg donatora, o povlačenju iz tog programa pomoći.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa donijela je odluku o prekidu financiranja spomenute agencije, ocijenivši njezin rad "nepopravljivo pristranim", a također je optužuje da manipulira brojem palestinskih izbjeglica jer "neprekinuto i eksponencijalno povećava zajednicu povlaštenih korisnika". Čini se, kako javlja Reuters, da SAD zauzima istovjetno stajalište s Izraelom koji se protivi da se izbjeglički status prenosi na potomke izbjeglica iz 1948.

"Izražavam duboko žaljenje i razočaranje američkom odlukom", kazao je Krähenbühl. On je objasnio da "produljena priroda palestinske izbjegličke krize" nije nešto neuobičajeno te je podsjetio da djeca i unuci izbjeglica iz Afganistana, Sudana, Somalije i Konga i dalje uživaju izbjeglički status i primaju pomoć UN-a.

SAD: Nastavit ćemo donirati novac ako se promijeni broj izbjeglica na točan broj

Povlačenje SAD-a iz UNRWA zadat će udarac agenciji koja trenutno brine o pet milijuna ljudi u Jordanu, Libanonu, Siriji, Zapadnoj obali i Gazi. 

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley je, dovodeći u pitanje broj izbjeglica prema UN-u, kazala da će "SAD nastaviti biti donator ako UNRWA reformira svoje djelovanje i ako stvarno promijene broj izbjeglica na točan broj".

SAD je dugi niz godina najveći donator financijske pomoći Palestincima. UNRWA je osnovan 1949. nakon prvog arapsko-izraelskog rata koji je izbio odmah nakon proglašenja Države Izrael 14. svibnja 1948. koju su odmah priznali SAD i tadašnji SSSR. No, arapske države - Sirija, Irak, Saudijska Arabija, Transjordanija, Egipat i Libanon - napale su novoosnovanu židovsku državu. Izrael je pobijedio nakon čega je uslijedio egzodus oko 700.000 Palestinaca.

Izraelci pozdravljaju američku odluku

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je pozdravio odluku Washingtona i također osporio broj palestinskih izbjeglica koji su na popisu agencije, podsjetivši da je njegova zemlja primila izbjeglice iz čitavog svijeta, pa tako i one koji su preživjeli holokaust i oko 800.000 Židova koji su 1948., u vrijeme prvog izraelsko-arapskog rata, protjerani iz arapskih zemalja.

UNRWA "cementira stanje s izbjeglicama umjesto da ga nastoji riješiti", rekao je.

"Ta se situacija mora riješiti, a novac koristiti kako bi se doista pomoglo integraciji izbjeglica u društvo", dodao je Netanyahu.

Krahenbuhl, međutim, uzvraća da, "bez obzira koliko se minimalizirala individualna i kolektivna iskustva palestinskih izbjeglica, oni imaju prava prema međunarodnom zakonu i predstavljaju 5,5 milijuna muškaraca, žena i djece koji se jednostavno ne mogu ignorirati".

Pročitajte više