Šef Uprave Medike: Iznenađeni smo iznosom koji smo dobili nakon dogovora s vladom

Screenshot: RTL

JASMINKO HERCEG, predsjednik Uprave Medike, komentirao je dogovor vlade i veledrogerija koji je postignut danas nakon sastanka.

> Najednom postignut dogovor s veledrogerijama, Marić i Beroš dali izjave

Herceg tvrdi da im je vlada obećala tri milijarde i 700 milijuna kuna

"Moram priznati da smo iznenađeni iznosom, pogotovo jer smo prije nekoliko dana dobili prvo milijardu kuna. Sada je još obećano tri milijarde i 700 milijuna kuna. To znači da bi se obaveze prema ljekarnama plaćale u 120 dana, a prema bolnicama u 180 dana'', rekao je Jasminko Herceg, predsjednik Uprave Medike, za RTL.

"Vlada i Ministarstvo financija znaju prepoznati trenutak kada treba riješiti problem"

Herceg kaže da bi to garantiralo redovitu opskrbu prema pacijentima. Smatra da vlada i Ministarstvo financija znaju prepoznati trenutak kada treba riješiti problem.

''To, nažalost, u listopadu nismo uspjeli. Sada su pronađena ta sredstva. Koliko smo informirani od gospodina Marića, ona su pronađena kroz neke interne raspodjele. Ići će se i u rebalans budžeta i kroz to će ljekarne dobiti 135 milijuna kuna, bolnice 160 milijuna kuna. Obećano je da će se ta dinamika držati do kraja godine'', izjavio je Herceg. 

Ljekarnama će se plaćati u 120 dana, bolnicama u 180 dana. Ljekarne su upozoravale vladu na rapidni rast duga u zadnje vrijeme.

"Problem je uvijek proces budžetiranja"

''Mi preko HUP-ove koordinacije veledrogerija i preko Hrvatske gospodarske komore na mjesečnoj bazi obavještavamo i ministra financija i ministra Beroša o našim potraživanjima prema bolnicama. Osnovni je problem uvijek proces budžetiranja. Dugo je taj budžet isti, međutim, troškovi liječenja i terapija su sve skuplji, ali to je sve na dobrobit pacijenata'', rekao je Herceg.

Herceg je podsjetio da je Marić garantirao da će se sve obaveze u državi platiti te vjeruje da će se vlada držati dogovora. 

''To nam osigurava nesmetano obavljanje naše osnovne djelatnosti'', kazao je Herceg.

''Medika je još prošli tjedan nastavila s redovitom opskrbom svih bolnica u Hrvatskoj, to je bio naš znak dobre volje na temelju uplate prve milijarde kuna. Mi svaku uštedu u zdravstvenom resoru pozdravljamo, no niže cijene lijekova su stvar pregovora između HZZO-a i proizvođača lijekova'', rekao je Herceg. 

Medika se ponudila za pomoć pri reformi zdravstva, no Herceg naglašava kako je to stvar vlade. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više