Seizmolog: Krčki potres pokazuje da se seizmička aktivnost na širem području povećala

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

JUTROS je područje otoka Krka pogodio jači potres magnitude 4.8 po Richteru. Za sada nema izvješća o ozbiljnijim štetama, no ljudi su masovno javljali da su osjetili potres. Seizmolog Krešimir Kuk objasnio je da je šire riječko područje jedno od seizmički aktivnijih u Hrvatskoj te da je jednako aktivno kao i ono zagrebačko, što znači da su moguće podjednake vrijednosti maksimalnih magnituda.

"Na širem riječkom području potresi mogu ići do 6.5, oni su tamo mogući i to je maksimalno izračunata vrijednost. Bilo je i prije jakih potresa na tom području, 1916. godine je kod Novog Vinodolskog zabilježen potres magnitude 5.8. Zabilježen je i jači potres kod Ilirske Bistrice u novije vrijeme. Cijelo to područje seizmički je aktivno, od slovenskog dijela preko Kvarnera do Senja, i to je poznato", kaže Kuk.

Seizmolog naglašava da ovaj potres nema nikakve izravne veze s onim u Turskoj. "Mi smo to već kod turskog potresa ponavljali, dakle ovi potresi nisu direktno povezani. Ali činjenica je da se od potresa u Turskoj bilježi pojačana seizmička aktivnost na širem području našeg dijela Europe i balkanskog poluotoka.

Potresi u Rumunjskoj i Albaniji

"Bilo je više potresa u Rumunjskoj u proteklih tjedan dana, bio je potres i u Albaniji, to su sve jači potresi. I ovaj potres kod nas pokazuje da se seizmička aktivnost na širem području povećala. Za to ne možemo reći da nije ni na koji način povezano s potresima u Turskoj", kaže Kuk.

I kod zagrebačkog, kao i kod petrinjskog potresa, bilo je riječi o tome da se seizmička aktivnost povećala, a Kuk kaže da smo tada imali aktivnost koja je bila lokalno ograničena. "Područje Banovine je aktivno još i sad, a zagrebačko je bilo aktivno godinu i pol, i više. Sada je pojačano šire područje ovog dijela Europe", kaže.

"Ne možemo reći kakav će biti daljnji tijek seizmičke aktivnosti. Možemo reći da smo zabilježili još četiri potresa nakon onog prvog, koji su bili magnitude između 2 i 3", zaključuje Kuk.

Pročitajte više