POTRESI U HRVATSKOJ

Seizmolog Kuk: Ne treba zanemariti ni jug Hrvatske gdje su mogući još jači potresi

TLO ne prestaje podrhtavati. Tijekom noći  bilo je manjih podrhtavanja tla u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji, a jutros nešto nakon 7 sati to je područje zatreslo 2.9 Richtera. Epicentar je bio na dubini od 15 kilometara kod Pokupskog - 34 kilometra od Zagreba i 23 kilometra od Velike Gorice.

Seizmolog Krešimir Kuk kaže da je to normalno.

"Nakon ovako velikog potresa se ne očekuje naglo smirivanje, niti bi to bilo normalno", komentirao je Kuk jutros gostujući u Studiju 4 HRT-a

Istaknuo je da je normalno da se seizmičnost užeg područja manifestira najviše na užem epicentralnom području, ali da ovako jaka serija može izazvati neke potrese i nešto dalje od samog epicentralnog područja.

"Ne možemo govoriti o domino efektu, ne znači da će biti lančana reakcija, ali je uobičajeno da se potresi javljaju i nešto dalje od epicentralnog područja", rekao je.

Pojasnio je i kako se osjete potresi u kojem području.

"Osjet potresa ovisi o mjestu gdje se nalazimo. Potresi iz Pokuplja se u Zagrebu osjete kao trešnja i ljuljanje, a u Pokuplju se osjete kao eksplozije i udarac pa tek onda trešnja", pojasnio je.

Povezanost zagrebačkog i petrinjskog potresa

Pojasnio je i povezanost rasjeda rekavši kako zagrebačko i petrinjsko područje nisu povezani te da potresi na jednom području ne utječu direktno na potrese na drugom.

"Pomaci u jednoj zoni ne izazivaju direktan proces u drugoj zoni. Ali ako je rasjed na rubu pucanja, odnosno ako je potres u pripremi, onda ga seizmičnost drugog područja može ubrzati, on se može brže manifestirati", rekao je Kuk.

Govorio je i o seizmološkoj opremi u Hrvatskoj.

"Instrumenti kojima se mjeri su moderni i suvremeni, problem je što ih ima premalo. Svi u svijetu manje više imamo istu opremu, ali količina je bitna. Zbog manjka opremne mi propuštamo puno značajnih podataka još od ožujka koji bi nam kasnije u istraživanjima mogli koristiti", kaže.

Osvrnuo se i na izjavu ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa da će država uložiti 4.5 milijuna kuna za seizmološku opremu.

Dugo se upozoravalo na potrese

Naglasio je važnost preventive, kako u gradnji tako i drugim situacijama. 

"Dugo se upozoravalo da su potresi naša realnost i sad se pokazalo u najgorem obliku. Prvo što nismo činili je preventiva u protupotresnom graditeljstvu. Svjesni smo da imamo stari tip gradnje i stara naselja. A nažalost naša seizmološka mreža je nedovoljno gusta i ne zadovoljava moderne standarde i na tome treba poraditi. Ne treba zanemariti i jug Hrvatske gdje su mogući još jači potresi", rekao je Kuk dodavši da nismo na vrijeme protupotresno gradili objekte.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz potres instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: potres

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više