Seks skandali Billa Clintona ne smiju biti zaboravljeni

Foto: FAH

PRIJE skoro 20 godina, u trenutku kad se saga s Monicom Lewinsky približavala svojem kraju, senator Russ Feingold iz Wisconsina učinio je nezamislivo - priključio se republikancima, glasao protiv svih svojih demokratskih kolega te omogućio proces opoziva Billa Clintona. Clintonovi lojalisti bili su bijesni. No, Feingold nije popustio, pa je čak i u službenom izvješću Kongresa istaknuo kako ''je Predsjednikovo javno, a ne privatno ponašanje, dovelo do ovog'', piše Vice.

Iako je na kraju glasao da se Clintona oslobodi optužbi, Feingold je izjavio da su Billove brojne prevare dovele ''opasno blizu'' toga da mu priskrbe sudsku osudu i opoziv.

Clintona nisu opozvali zbog seksualnih prijestupa kao takvih te ga nitko nije prisiljavao da opetovano laže u javnosti. S druge strane, krivokletstvo i opstrukcija pravde, zločini za koje je Bill jest optužen, ozbiljni su prekršaji zbog kojih je velik broj manje moćnih ljudi završio u zatvoru. Billovu ostavku nisu tražili samo republikanci – i Tim Kaine, trenutni kandidat Clinton za potpredsjednika, je 2002. godine izjavio kako je Bill trebao dati ostavku zbog cijelog slučaja.

Bit stvari tada, kao i danas, nikad nije bila u seksualnim indiskrecijama kao takvima. No, Billova navodno bezgranična požuda bila je tema legitimne političke zabrinutosti jer ga je više žena optužilo, često i vjerodostojno, za zlostavljanja, maltretiranja i kriminalno ponašanje. Politička je dimenzija postala nedvosmislena kad su resursi savezne vlade utrošeni na prikrivanje prekršaja.

Tu je operaciju predvodila sama Hillary Clinton, na čiju su inicijativu mnoge od Billovih optužiteljica redovito ocrnjivane u medijima. Ovaj mučan proces doveo je do sve većeg zapetljavanja klupka državno-financiranih skandala, drame i prevara, a sve to je kulminiralo Billovim opozivom od strane Predstavničkog doma Kongresa, kako navodi Vice, u prosincu 1998. godine.

Hillary na čelu medijske ofenzive

Kao i u Billovom slučaju, Hillaryjina krivnja danas leži u njezinim javnim djelima. Kako je to napisala novinarka Gail Sheehy u biografiji Hillaryjin izbor: ''Hillary je bila ta koja je obavila prvi poziv to jutro kad je Washington Post objavio priču u kojoj se izvijestilo da su Bill i ostali navodno nagovorili Lewinsky da laže odvjetnicima te tako uspostavila narativ koji će koristiti Bijela kuća''.

''Priču'' je proširio Sidney Blumenthal - pomoćnik u Bijeloj kući i dugogodišnji pomagač Clintonovih, koji je bio zadužen za komunikaciju s medijima. ''Prva Dama je rekla kako je uznemirena što se Predsjednika napada zbog, s njenog gledišta, političkih motiva, i to jer je pomagao duševno poremećenoj osobi'', kasnije je otkrio u svjedočenju pod zakletvom.

Za Clintone, Bill je bio prava žrtva u svemu tome, a ne pripravnica koju su ostali zaposlenici prozvali 'stalkericom' koja je oblačila preuske haljine. Afera Lewinsky je možda i najzloglasnija od Billovih seksualnih afera, ali nije i najgora. Tu je i Paula Jones, koja je pod zakletvom izjavila da se Bill skinuo i rekao joj da ga ''poljubi'' u penis, na što nikad nije pristala. Clinton je na kraju u sklopu sudske nagodbe Pauli Jones platio 850.000$. Sudac ga je kaznio za nepoštivanje suda jer je davao ''namjerno lažne'' izjave te mu je oduzeta pravna licenca. Ipak, najgore optužbe su one Juanite Broddarick, koja tvrdi da ju je Bill silovao dok je služio kao državni odvjetnik Arkansasa.

Ganjao podređene žene

Bill Clinton nikad nije bio optužen ili osuđen za seksualno napastovanje. Usprkos tome, postoji velik broj dokaza prema kojima se vidi da je često ''hvatao'' žene koje su bile na podređenim ili ranjivim pozicijama te je koristio veliku razliku u moći između njih i sebe da bi dobio seks, što je uključivalo više slučajeva sa ženama koje su u više navrata kazale da nisu pristale na njegove ponude, piše Vice.

Način na koji su Clintonovi iznosili poluistinu za poluistinom kako bi prikrili Billovo ponašanje - dok stvari nisu izmakle kontroli - jezivo se poklapa s nedavnim Hillaryjinim nevoljama s e-mailovima. Prvotni krivi korak (korištenje privatnog e-mail servera kao kršenje protokola State Departmenta) postepeno je prešao u druge sfere krivnje - prikrivanje upitnih radnji i opetovano laganje javnosti. Iako kaznene prijave nisu podnesene, ono što je trebalo biti lako popravljiva greška pretvorilo se u pravi debakl.

Tijekom svojih političkih karijera Hillary i Bill predstavljali su se kao jedna cjelina. Kao što je Hillary dobivala mnoge važne upravljačke pozicije tijekom 1990-ih, tako bi ih mogao dobiti i Bill u nekom njezinom eventualnom budućem predsjedništvu. Sama Hillary je u svibnju rekla kako bi Billa ''zadužila'' za popravak gospodarstva. Uz sve ostale stvari koje bi pobjeda Hillary Clinton značila, ona bi tako sigurno jamčila i još jednu - povratak dokazanog ljigavca u Bijelu kuću, zaključuje Vice.
 

Pročitajte više