Šeks u nastupni posjet primio veleposlanike Portugala, Grčke i Alžira

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u utorak u nastupne posjete veleposlanike Portugala Luisa Barreirosa, veleposlanika Grčke Panajotisa Baizosa i Alžira Salaha Lebdiouia, priopćeno je iz Sabora.

Šeks je portugalskom i grčkom veleposlaniku prenio hrvatska očekivanja u vezi s radnom skupinom za promatranje hrvatske suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kao i o obavljenim pripremama za početak predpristupnih pregovora, navodi se u priopćenju.

Šeks je ukazao i na nužnost educiranja stanovništva o svim posljedicama članstva u EU, posebice s obzirom na posljednje ankete javnog mišljenja koje je podijeljeno u pogledu hrvatskog pristupanja Uniji.

Veleposlanik Barreiroso izrazio je čvrsto uvjerenje da će Hrvatska steći punopravno članstvo u Europskoj uniji u najskorijoj budućnosti, dok je Baizos naglasio kako je Grčka dosljedno podržavala i nastavlja podržavati hrvatsku europsku orijentaciju jer vjeruje da je Hrvatska istinski europska država, a njezino članstvo u EU će otvoriti brojna vrata i ostalim zemljama u ovom dijelu Europe, kaže se u priopćenju.

Alžirski veleposlanik Lebdioui izvijestio je predsjednika Sabora o političkom i gospodarskom stanju u Alžiru koji se postupno vraća na međunarodnu scenu i gospodarski oporavlja nakon deset godina borbi s terorizmom.

Lebdioui se suglasio sa Šeksom, a da mjesto stradanja 12 Hrvata 1993. godine u Alžiru zaslužuje biti obilježeno spomenikom.

Predsjednik Sabora izrazio je uvjerenje da su se stvorili uvjeti za uzdizanje inače dobrih bilateralnih odnosa s Alžirom na još višu razinu, u čemu učinkovit doprinos može dati i parlamentarna suradnja, zaključuje se u priopćenju.

(Hina) xpp/xdj ydgk

Pročitajte više