ŠEKS U SARAJEVU: BOLJA PARLAMENTARNA SURADNJA DVIJU ZEMALJA

Hrvatski sabor i parlament BiH ojačat će međusobnu suradnju te posebice parlamentarnu diplomaciju kako bi vladama dvije zemlje pomogli što brže rješiti preostala otvorena bilateralna pitanja, najavili su u ponedjeljak u Sarajevu predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH Martin Raguž.

Vladimir Šeks predvodi višečlano saborsko izaslanstvo koje je doputovalo u dvodnevni službeni posjet BiH a prvog dana, osim s bosanskohercegovačkim parlamentarcima, dužnosnici i članovi Hrvatskog sabora u Sarajevu su razgovarali i s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem te članovima Predsjedništva BiH.

Sudionici razgovora, prema izjavama koje su dali novinarima, više su nego zadovoljni postignutom razinom suradnje između dvije zemlje, ocjenivši pri tom kako su Hrvatska i BiH na stabilnom putu učvršćenja dobrosusjedskih odnosa.

Pitanja poput statusa luke Ploče, imovinsko-pravnih odnosa, ratificiranja sporazuma o granicama te reguliranja prava na povratak izbjeglica još uvijek, međutim, čekaju trajno rješenje a predstavnici parlamenata dvije zemlje žele da se i to što prije dogodi.

"Parlamentarna diplomacija odličan je put ka postavljanju dijagnoze takvih problema i njihovu rješavanju", izjavio je Šeks u Sarajevu istaknuvši pri tom kako je u interesu Hrvatske kao kandidata za članstvo u Europskoj uniji rješiti status luke Ploče i imovinska te granična pitanja s BiH uvažavajući europske standarde.

Takav pristup zapravo je koristan za obje zemlje, dodao je Šeks, jer će ih podjednako legitimirati kao demokratske i sposobne za samostalno rješavanje i najosjetljivijih pitanja.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH Martin Raguž ukazao je na nužnost što bržeg ratificiranja ranije potpisanog sporazuma o međudržavnoj granici s Hrvatskom, kao i na potrebu da dva parlamenta pomognu svojim vladama što prije dogovoriti status luke Ploče.

Šeks je izrazio uvjerenje kako će sporazum o granicama biti vrlo brzo ratificiran nakon što se dogovore malobrojni preostali tehnički detalji, dok je za Ploče rekao da su zadaća prije svega za hrvatskog premijera Ivu Sanadera i predsjedatelja Vijeća ministara BiH Terzića. "Oni trebaju dogovoriti rješenje na tragu europskih mjerila i standarda", kazao je Šeks.

Sam Terzić je, međutim, ostavio mjesta dvojbama. Nakon razgovora s izaslanstvom Hrvatskog sabora, on je odgovarajući na novinarski upit rekao problem luke Ploče nije pitanje za njega. "Sporazum kojega smo dogovorili ja i Račan drugi su odbacili. To nije pitanje za mene", kazao je Terzić.

On je zapravo aludirao na odluku svog stranačkog šefa i predsjedatelja Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića da stopira provedbu dogovora Terzić-Račan pravdajući to potrebom pojašnjenja mehanizama mogućeg arbitražnog odlučivanja u slučaju spora oko upravljanja lukom.

Bosanskohercegovački premijer je rekao da, što se njega tiče, ranije dogovoreni sporazum o luci Ploče ostaje na snazi i čeka ratifikaciju u Hrvatskom saboru osim ukoliko bi Međudržavno vijeće za suradnju Hrvatske i BiH ponudilo neko novo rješenje. Prema ranijim najavama, ovo vijeće trebalo bi se okupiti u Sarajevu 19. studenog.

(Hina) xrm ydj

Pročitajte više