SEM Marina odbacuje tvrdnje Jadrolinijina sindikata

Splitska tvrtka SEM Marina danas je odbacila tvrdnje koje su u jučerašnjem priopćenju iznijeli podružnica Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) i Radničko vijeće Jadrolinije te ističe da je "SEM Marina dioničko društvo i brodski prijevoznik koji obavlja linijski prijevoz putnika u Hrvatskoj, da je svih pet brodova te tvrtke registrirano pod hrvatskom zastavom te da tvrtka posluje u skladu sa zakonskim odredbama".

Podružnica SPH i Radničko vijeće Jadrolinije jučer su priopćili da se "zaposlenici Jadrolinije odlučno protive razbijanju i podjeli tog poduzeća, a među ostalim, naveli su da zbog "neujednačene primjene zakona neki brodari, primjerice splitski SEM čiji brodovi održavaju promet na Jadranu, a plove pod panamskom zastavom, imaju veće povlastice nego domaći brodari".

Sindikat i Radničko vijeće smatraju da se, iako domaći pomorski promet mogu obavljati samo brodovi koji plove pod hrvatskom zastavom, na dio brodara te odredbe ne primjenjuju te da još više zabrinjava što SEM zahtijeva da preuzme dio linija kojima prometuje državni brodar Jadrolinija. U nastavku su se osvrnuli na rasprave u javnosti o privatizaciji Jadrolinije, ukidanju monopola tog poduzeća na domaćim brodskim linijama te prepuštanju dijela linija privatnim brodarima.

U priopćenju SEM Marine, koje potpisuje predsjednik Uprave Igor Lučić, stoji da Sindikat i Radničko vijeće Jadrolinije "bez obzira na činjenice, pokazuje paničan strah od konkurencije i gubitka privilegija (a ne prava) državnog poduzeća koje živi na jaslama poreznih obveznika".

"Strah je vidljiv i u dijelu priopćenja gdje sindikalci navode zabrinutost zbog zahtjeva SEM Marine da preuzme dio linija kojima prometuje Jadrolinija", navode u SEM Marini i objašnjavaju da se "linije ne mogu preuzimati i zahtijevati, nego da se za njih natječe", a toga, "na sreću Jadrolinije do sada nije bilo".

"Otvorena i tržišna pravila igre uvijek u početku paraliziraju one koji su do tada bili favorizirani, no unatoč tomu, od tržišta se ne može pobjeći. A tržište u konačnici svagdje, pa i u pomorskom prometu, donosi više posla i bolje uvjete rada", stoji na kraju priopćenja splitske SEM Marine.

(Hina) xhšu ydd

Pročitajte više