Seminar: Prilagodba EU-u veliko je državno ulaganje, korisno za sve građane

REFORME koje poduzimaju kandidati za članstvo u Europskoj uniji podrazumijevaju isprva znatna državna ulaganja, ali dugoročno će koristiti svim građanima, rekla je u petak u Zagrebu zamjenica ministrice za europske integracije Tamara Obradović.

"Sve te reforme inicijalno su znatna investicija države, ali s dugoročnim pozitivnim učinkom za hrvatske građane", rekla je Tamara Obradović u uvodnom govoru na početku seminara "Utjecaj pridruživanja Europskoj uniji na pravni poredak države kandidatkinje".

Seminar održavaju Pravni fakultet u Zagrebu i Institut Asser iz Den Haaga, a riječ je o drugom seminaru u sklopu projekta nizozemskoga ministarstva vanjskih poslova MATRA s ciljem da se kroz razmjenu iskustava pomaže državama koje teže članstvu u EU-u da se pripreme za provedbu prava Unije. Projektom su obuhvaćene Hrvatska, Bugarska, Rumunjska, Turska te Srbija i Crna Gora, te Slovenija koja je od 1. svibnja postala stalna članica Europske unije.

Hrvatski pravnici ovakvim se seminarima pripremaju za ulazak Hrvatske u EU, rekao je Marko Petrak, prodekan zagrebačkoga pravnog fakulteta.

"Kad Hrvatska jednom uđe u Uniju, bit će to šok za sve pravnike. Ne treba imati iluzija da će oni za to biti spremni", rekao je Petrak i dodao kako su ovakvi seminari prilika za povećanje pravne kulture u Hrvatskoj.

Hrvatska bi željela ući u Uniju u drugome krugu proširenja 2007., s Bugarskom i Rumunjskom koje već imaju status kandidata.

"Zemlje koje teže ulasku u Europsku uniju moraju se oslanjati na susjedne zemlje, s kojima dijele povijest, kulturu i interese", rekao je Jeno Czuczai, potpredsjednik akademije za europsko pravo iz Budimpešte govoreći o potrebi dopunjavanja nacionalnih ustava u skladu s europskim odredbama.

Rumunjska i Bugarska, kao i Turska koja je kandidat bez točno određenoga roka za početak pregovora, svjesne su potrebe da u ustave unesu promjene u skladu s europskim zakonodavstvom, rekao je Czuczai.

"Rumunjska je već počela unositi izmjene u svoj ustav, Turska o tome razmišlja, a s procesom je počela čak i Bugarska u kojoj je mijenjanje ustava među najtežima u Europi", rekao je Czuczai.

(Hina) xvm yrt

Pročitajte više