Šemso Tanković očekuje pobjedu na manjinskoj listi u XII. izbornoj jedinici

PREDSJEDNIK Stranke demokratske akcije Hrvatske (SDA) Šemso Tanković izjavio je danas da kao kandidat bošnjačke manjine očekuje pobjedu na parlamentarnim izborima u XII. izbornoj jedinici na listi s koje se bira jedan saborski predstavnik pet nacionalnih manjina Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca, Makedonaca i Slovenaca.

On je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu rekao kako očekuje da će na izbore izići oko 12 tisuća Bošnjaka. To mu, vjeruje, daje ozbiljne izglede da postane pobjednički kandidat, koji bi zastupao interese svih pet pripadnika nacionalnih manjina s te manjinske liste.

Njegovu kandidaturu podupiru sve bošnjačke udruge u Hrvatskoj, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Tanković je pozvao pripadnike bošnjačke manjine da do 8. studenoga u uredima opće uprave, posebno u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Zagrebačkoj županiji, provjere jesu li u biračke popise upisani kao Bošnjaci.

Bošnjaci su, rekao je, jedina nacionalna manjina u Hrvatskoj koja u biračke popise nije ispravno upisana.

Dodao je da je samo pet posto pripadnika bošnjačke manjine u biračkim popisima upisano kao Bošnjaci te da na biračkim popisima većinom stoji nepostojeća odrednica - Musliman. Zbog toga su, rekao je Tanković, i kod popisa stanovništva 2001. pripadnici te manjine bili "prepolovljeni" na 20 tisuća Bošnjaka i 20 tisuća Muslimana.

Upitan je li mu bliža tzv. lijeva ili desna koalicija, koje su se nametnule kao glavne političke opcije na idućim izborima, Tanković je odgovorio da je SDA do sada najbolje surađivala s LS-om, IDS-om i HNS-om.

Pročitajte više