SHARON ĆE OD SAD-A DOBITI JAMSTVO DA OSTANE NA ZAPADNOJ OBALI

Izraelski premijer Ariel Sharon će dobiti u zamjenu za planirano povlačenje S pojasa Gaze pismeno američko jamstvo da ne mora napustiti Zapadnu obalu za bilo kakav budući mirovni plan, piše u nedjelju dnevnik "Haaretz"L

"Haaretz" navodi da će prijedlog biti iznesen u pismu kojeg će američki predsjednik George W. Bush predati Sharonu na sastanku u Bijeloj kući u srijedu.

Kako tvrde politički analitičari, što više toga SAD ponude Sharonu na sastanku u Washingtonu, izraelskom će premijeru biti lakše dobiti potporu u zemlji za plan povlačenja s pojasa Gaze i iz oko 120 naselja na Zapadnoj obali.

Palestinci žele cijeli pojas Gaze i Zapadnu obalu, što je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. godine, za državu koju se nadaju da će osnovati u sklopu mirovnog plana "smjernica".

No kako piše "Haaretz", u Bushovom će pismu stajati da se od Izraela u budućnosti neće tražiti povlačenje na granicu od prije 1967. godine, poznatiju kao "zelena linija".

Određivanje granice bilo kakvog konačnog sporazuma s Palestincima uzet će u obzir "demokratsku stvarnost" na terenu.

Za sada nitko nije mogao službeno potvrditi ovu informaciju objavljenu u "Haaretzu".

A u pismu kojeg će on predati Bushu, Sharon će ponoviti izraelsku predanost smjernicama i predsjednikovo viđenje rješenja izraelsko-palestinskog sukoba s dvije države, dodaje "Haaretz"

(Hina) xbis

Pročitajte više