Sharon odbacuje poziv za referendumom o povlačenju iz Gaze

IZRAELSKI premijer Ariel Sharon odbacio je u srijedu poziv četvorice vladinih ministara za referendumom o planu povlačenja iz Gaze, nakon što je njegov plan već dobio potporu parlamenta.

Ministar financija Benjamin Netanyahu i tri druga ministra u vladi dali su Sharonu dva tjedna da sazove referendum ili će, kako su najavili, dati ostavke i izaći iz vlade.

"Nikada neću popustiti pod pritiscima i prijetnjama i neću prihvatiti nikakve ultimatume. Moje stajalište o referendumu je nepromijenjeno. Protivim mu se jer bi prouzročio strašne napetosti i doveo do razdora u javnosti", kazao je Sharon za dnevni list Haaretz.

Odlaskom Netanyahua, glavnog Sharonovog suparnika u Likudu, i drugih ministara, Sharonu bi bilo teško izbjeći nove izbore ili borbu za vodstvo unutar njegove desne stranke. Jedna od mogućnosti je koalicija s oporbenom Laburističkom strankom koja uvelike podržava plan povlačenja iz Gaze i uklanjanje četiri od 120 kolonističkih naselja na Zapadnoj obali.

Nakon što je parlament odobrio plan povlačenja u utorak se pred Knessetom okupilo nekoliko tisuća prosvjednika koji su Sharonu poručili da je izdajica.

"Došao sam narodu Izraela reći da je ovo moja zemlja i moj dom i da me nikakva sila na svijetu neće moći iseliti", poručio je 31-godišnji David Pinipnta iz naselja Neve Dekalim u Gazi.

Premijer Sharon je u utorak u parlamentu bio okružen s čak 16 tjelohranitelja jer služba sigurnosti još uvijek pamti atentat na Yitzhaka Rabina prije devet godina. Njega je tada ubio židovski ekstremist.

U slučaju povlačenja iz Gaze, neke židovske skupine vjeruju da premijer, svojom namjerom da se odrekne dijelova biblijske zemlje Izrael, napušta Božju volju.

Pročitajte više