SHARON POVEZUJE MUSLIMANE S ANTISEMITIZMOM U EUROPI

Izraelski premijer Ariel Sharon izjavio je u intervjuu objavljenom u ponedjeljak da vlade EUa ne čine dovoljno u borbi protiv antisemitizma zbog "još snažnije muslimanske nazočnosti u Europi".

Sharon je odbacio pritužbe europskih političara da židovska država namjerava stigmatizirati legitimne kritike izraelske politike prema Palestincima kao antisemitizam.

"Ovih dana provođenje antisemitske politike nije popularno pa antisemiti svoju politiku umotavaju u izraelsko-palestinski sukob", rekao je on za EUpolitix.com - Internet stranicu mreže vijesti posvećena poslovima EU-a.

"Naravno da ima antisemita koji koriste događaje u Izraelu i argument da Izrael primjenjuje pretjeranu silu i kroz to pokušavaju kompromitirati pravo Izraela na samoobranu. Dakle, postoji opasnost za Židove", dodao je.

Izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom prošlog je tjedna predložio uspostavu zajedničkog ministarskog vijeća s EU-om kako bi se iskorijenio antisemitizam u Europi kroz nadgledanje i obrazovanje.

Prije njegova posjeta Bruxellesu iznijeti su rezultati kontroverznog ispitivanja javnog mišljenja koje je provela Europska komisija, a u kojem je većina građana EU-a izjavila da Izrael smatra najvećom prijetnjom svjetskom miru.

"Još snažnija muslimanska nazočnost u Europi svakako ugrožava život Židova", rekao je Sharon dodavši da oko 70 milijuna muslimana živi u 15 zemalja članica Europske unije.

"Rekao bih da vlade EU-a ne čine dovoljno da zaustave antisemitizam", rekao je on za EUpolitix.

Odgovarajući na oštre kritike u deklaraciji EU-a na račun izraelskih planova o izgradnji tzv. sigurnosne ograde kroz okupirana područja na Zapadnoj obali, Sharon je rekao da je ta ograda "mjera sigurnosti, a ne politička granica".

"Ako sam suočen s pitanjem ili dilemom hoću li usvojiti europske kritike ili pridonijeti sigurnosti izraelskih građana, nemam problema glede donošenja odluke o tome kako djelovati", zaključio je.

Pročitajte više