Sićušna računala u tijelu tune olakšavaju proučavanje te ribe

AMERIČKI znanstvenici ugrađuju mala računala u tijelo tune kako bi prikupili podatke važne za zaštitu te ugrožene vrste riba.

Tuna je u svijetu najkomercijalnija vrsta ribe, a u 2002. godini omogućila je prihod od približno 4 milijarde dolara, prema podacima Inter-američkog povjerenstva za tropske vrste tuna (IATTC) koje proučava vrstu Thunnus albacares u Panami.

Tuna je najpopularnija u Japanu, gdje je plava tuna teška 200 kg u siječnju 2001. prodana na dražbi za 173,600 američkih dolara, a ta je cijena ušla i u Guinessovu knjigu rekorda.

Nastojeći doznati što više o toj vrsti ribe, države čiji se članovi nalaze u Inter-američkome povjerenstvu za tropske vrste tune, a među njima su Meksiko, Francuska, Japan i SAD, osnovale su poseban laboratorij u mjestu Bahia de Achotines, u Panami.

Iako će laboratorij prve preporuke podnijeti spomenutome povjerenstvu tek za pet godina, već sada se provodi ambiciozni projekt u kojemu su sićušna računala snage 16 MB kirurškim načinom usađena u tijela 17 tuna kako bi mjerila promjene njihove tjelesne temperature.

Znanstvenici znaju da se temperatura tune mijenja pri hranjenju, a sada žele otkriti događa li se isto i kod mriještenja. Na temelju tih podataka doznat će kako se tuna ponaša na otvorenome moru, a moći će procijeniti i koliko se brzo razmnožava te na kojim se mjestima u oceanu nalazi.

Svako računalo stoji 1.500 američkih dolara, a informacije o tuninu životu može bilježiti pet godina.

(Hina) rug dgk

Pročitajte više