Simitis: Summit o Iraku "uspješan" unatoč velikim razlikama

GRČKI premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Costas Simitis ocijenio je ´velikim uspjehom´ usuglašavanje zajedničkog teksta o Iraku na izvanrednom summitu u ponedjeljak.

Simitis je izjavio da je zajednička izjava dogovorena ´unatoč velikim razlikima´ između pojedinih zemalja EU-a, koje su u osnovi podijeljene na pristaše i protivnike tvrde američke politike prema Iraku.

Predstavljajući rezultate summita Europskom parlamentu, Simitis je rekao da njegov ishod ´možda nije zadovoljavajući za neke koje su tražile precizan kalendar, s jasno definiranim danima i tjednima´. Tim je aludirao na želju britanskog premijera Tonya Blairea da se u europskoj deklaraciji spomene vremenski rok za UN-ove inspekcije u Iraku.

´Smatramo da u postojećoj situaciji i datim okolnostima nije bilo moguće usuglasiti takav kalendar´, rekao je grčki premijer.

Na zahtjev Njemačke, u zajedničku izjavu nije ušla rečenica da ´Iraku brzo istječe vrijeme´, što su tražili Britanci. Zauzvrat, u teksu se ne isključuje uporaba sile kao ´posljednjeg sredstva´.

Pročitajte više