Simonić i Vlahušić u Koprivnici - rasprava o novom Domu zdravlja

PREDSTAVLJANJE planova i uspostave jedinstvenog doma zdravlja na razini županija i definiranje njegova pravnog, programskog i organizacijskog statusa glavne su teme skupa koji se danas održava u Koprivnici pod nazivom ´Pilotprojekt Koprivnica Novi dom zdravlja´.

Reorganizacija primarne i sekunadrne zdravstvene zaštite s prioritetom racionalizacije zdravstvene njege u Koprivničko-križevačkoj županiji model je zdravstvene reforme na nacionalnoj razini. U tom se cilju osniva jedinstveni dom zdravlja u Koprivnici u kojem će se pružati 75 posto zdravstvenih usluga i brige za zdravlje, a bit će povezan sa specijalistima, hitnom medicinskom pomoći i dnevnom bolnicom, a, kako je rečeno, predstavljat će učinkovitiji integrirani zdravstveni sustav.

Potpredsjednik Vlade Ante Simonić iznio je podatke o povećanju broja liječenja i troškova lijekova, a povećani prihodi nisu dostatni za podmirenje svih troškova zdravstva. Zbog toga je potrebna reforma tog područja, a uvođenje novog modela financiranja, decentralizacije upravljanja i čvrsta opredijeljenost aktualne politike, koja mora javno pokazati da reforma zdravstva nema alternative, uvjet su za promjene. Po njegovim riječima, sada se glavnina sredstava HZZO-a troši na bolnički sustav tzv. ´monumentalni hospitalizam´, za koji je teško naći opravdanje.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić upozorio je da se do 21. prosinca mora obaviti pravno ujedinjenje u jedan dom zdravlja na razini županije, a gdje to neće biti urađeno, gubi se partnerski odnos s Ministarstvom zdravstva. Vlada će decentralizirati sredstva, no ne za opremu, već za zdravstvo u županijama, dodao je.

Sastanku u Koprivnici, koji vodi direktor programa Projekta zdravstvenog sustava Stipe Orešković, nazočna su 264 sudionika, od kojih su dvadesetak izlagači iz 21 županije.

Skup su pozdravili koprivničko-križevački župan Josip Friščić i koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić, domaćini u čijem se zdravstvu provodi pilot-projekt reforme zdravstva s krajnjim ciljem, kako su kazali, da pacijenti budu u središtu interesa.

Pročitajte više