Sin Bernarda Madoffa pronađen mrtav: Najverojatnije se objesio

MARK MADOFF, stariji sin najvećeg prevaranta 20. stoljeća Bernarda Madoffa pronađen je mrtav u svom stanu na Manhattanu, javljaju američki mediji pozivajući se na lokalnu policiju.

Prema informacijama lokalnih medija on je pronađen obješen, a pronašao ga je član obitelji te obavijestio policiju.

46-godišnji Mark Madoff i njegov brat Andrew također su bili po istragom zbog velike prijevare njihovog oca. Navodno su braća bila ta koja su nakon priznanja oca obavijestila policiju o očevim djelima.

Podsjetimo, afera oko Madoffa pukla je u prosincu 2008. godine, kad se otkrilo da je Madoff godinama vodio piramidalnu shemu pod krinkom uspješnog investicijskog fonda. Madoff je u prosincu te godine priznao dvojici svojih sinova kako je cijeli investicijski fonda jedna velika prevara, nakon čega ga je uhitio FBI.

Vrlo brzo se saznalo da je Bernard L. Madoff Investment Securities velika prevara, a da su žrtve bile brojne, od običnih ljudi, preko holivudskih celebrityja do uglednih financijskih institucija kao što su škotski Royal Bank of Scotland i Man Group PLC, španjolska Grupo Santander SA, francuska BNP Paribas i japanski Nomura Holdings, koje su sve navele kako im zbog poslovanja s Madoffom prijete "ogromni gubici".

Madoff je sinovima priznao kako je prevara teška nešto manje od 65 milijardi dolara, ali istražitelji vjeruju kako je ta brojka daleko veća.

Neki od najzanimljivijih detalja prevare su činjenice da Madoff 13 godina nije imao nezavisnu reviziju poslovanja svog investicijskog fonda, da su vodeće novine u SAD-u još 2005. dobile dojave o Madoffovim prevarama, ali su urednici bili uvjereni da je tako nešto nemoguće, ili da su Madoffovi investitori plaćali porez na novce koje Madoff zapravo nije zaradio, nego je stare investitore isplaćivao novcima novih.

Pročitajte više