Sinčić: Kad sam vidio šok na licu kolege Bunjca, znao sam da nije dobro to što se događa oko Agrokora

Screenshot: HRT

IVAN VILIBOR SINČIĆ gostuje kod Aleksandra Stankovića u NU2, gdje je komentirao aktualne teme.

Jedna od nijh bio je i Agrokor.

"Ja se bojim da će na kraju Agrokor otići u stečaj. Veći dio firmi, naravno, nastavit će s radom, međutim pitanje je u čijem vlasništvu. Stanje oko Agrokora možda najbolje dočarava činjenica od prošlog tjedna, kada je SOA podnijela izvještaj. Naš Bunjac je to vidio i naravno potpisao da ne smije ništa govoriti, ništa nije htio podijeliti s nama, ali na njegovu licu sam vidio da je u šoku time što je vidio i to mi je bila dovoljna jaka poruka da shvatim što se događa oko Agrokora", rekao je Sinčić.

"Todoriću se dozvoljava godinama da radi što god želi. Da mu banke nisu rekle dosta i dalje bi mu se vlade klanjale. Pa Dalićka nije ništa napravila dok je bila u vladi Jadranke Kosor", dodao je.

Pozvao je Todorića da što prije svjedoči. "Pozivam ga da bar 10 političara povuče sa sobom u zatvor i bar 20 službenika iz raznih institucija koji nisu radili svoj posao", rekao je.

"Sa srpskom strankom Dveri ne veže nas ništa, osim što smo jednom bili u nekoj emisiji zajedno", rekao je Sinčić odgovarajući na pitanje Stankovića što ih veže s njima. Ne sjeća se pisma čestitke koju je Živi zid uputio Dverima prošle godine.

"Mi smo original, nema ništa poput nas u Hrvatskoj. Stranka mora djelovati vjerodostojno i raditi na terenu s građanima", komentirao je Sinčić prilog Maje Sever o Živom zidu.

Sinčić smatra kako proračun ne donosi prave reforme.

"Što se tiče državnog proračuna on je vrlo sličan lanjskom. Ništa se tu puno ne mijenja. Nema pravih promjena. Vizija se ne vidi. Imamo 129 mlrd. kn prihoda, a 133 mlrd. kn rashoda. Nešto više su dobili obrana, branitelji i Vlada", kazao je Sinčić.

"Nevjerojatno je da će u četiri godine Vlada udvostručiti proračun samo za sebe. Od oko 220 mil. koliko je bila za Zorana Milanovića, do 2020. doći će na oko 400 mil.", dodaje.

"ORaH i Živi zid nemaju istu genezu nastanka"

"Zakonskih prijedloga bilo je deset. Sljedeći tjedan završit ćemo prijedlog zakon o zviždačima. Predviđamo za njih niz prava. Nema ih mnogo u godini dana, pa neće niti biti veliki troškovi. Za svaku kunu koju dobije zviždač, on će spriječiti pet kuna štete u nekoj instituciji gdje radi, kazao je Sinčić objasnivši rast Živog zida po anketama posljednjih mjeseci.

Pitajući ga da komparira situaciju ORaH-a i Živog zida, jer je, kako je kazao voditelj i urednik Aleksandar Stanković i ORaH prije 2-3 godine imao porast rejtinga, a danas ih nema nigdje, Sinčić je kazao da je prije 2,5 godine ORaH bio na 18% popularnosti.

"Međutim, mora se znati da geneza nastanka Živog zida i ORaH-a nije ista. Mi smo četiri godine radili na rubu političke scene, a ORaH je nastao odvajanjem od SDP-a, kazao je. Čim su osnovani oni su već bili parlamentarna stranka. Ista je stvar i s Laburistima i cijelim nizom drugih stranaka, dodao je i naglasio mi smo od ničega došli i imamo drugačiju bazu, drugačiji program i drugačiju ideologiju", kaže živozidaš.

"Novac koji dajete za pravosuđe je preventivni novac" 

Ovaj političar smatra i da se stanje u pravosuđu može vrlo brzo početi rješavati. Prema tome dovoljno je 30 dana da se neki konkretni potezi mjera najave i da se objasni njihovo financiranje. Npr. prijenos stečajne mase - stečajni suci su nekim svojim prijateljima dozvoljavali da dobiju najunosnije poslove, izjavio je.

"Novac koji dajete za pravosuđe je preventivni novac. Znači da vi dajete 1 milijun da bi si uštedjeli pet milijuna štete. Da smo na vrijeme riješili situaciju s Inom ne bi bilo ovih arbitraža, niti da je Ina u mađarskim rukama. Pravosuđe je nešto što prvo treba rješavati jer postoje problemi u pravosudnoj policiji, kod stečajeva, sudaca, državnih odvjetnika, pravosudne inspekcije", dodao je.


"U Hrvatskoj nema pravde, reda i nade"

Na pitanje kako zadržati mlade ljude u Hrvatskoj Sinčić je uzeo za primjer baltičke države.

"Trećinu stanovništva izgubile su u zadnjih 20-ak godina. U Hrvatskoj je ta priča postala trend. Teško je to zaustaviti, ali se može utjecati na zaustavljanje. U Hrvatskoj nema pravde, reda i nade. Mi nismo osudili nijednog krupnog kriminalca. Niti jedna krupna glava nije pala", istaknuo je Sinčić.

Sinčić: Ne vjerujem bilo čemu što dolazi iz HNS-a. No ovo s informatikom je korak naprijed

Odgovarajući na pitanje podržava li ministricu obrazovanja i znanosti Blaženku Divjak, koja je iz HNS-ove kvote, a koja je rekla da su promjene u sustavu obrazovanja i znanosti "pred vratima" Sinčić je izjavio: daj Bože da se refomira obrazovanje u Hrvatskoj.

"Međutim, u bilo čemu što dolazi iz HNS-a, stranci koja je poznata po klijentelizmu, ja ne vjerujem. Ovo s informatikom je korak naprijed. Međutim problemi u hrvatskoj znanosti su vrlo duboki. Postoje veliki problemi s napredovanjem, objavom znanstvenih radova, mobingom. To se ne može s par mandata u Saboru napraviti. To je politički problem", kazao je Ivan Vilibor Sinčić.

"HDZ od početka sabotira istražno povjerenstvo"

Zakon o istražnim povjerenstvima nije mijenjan 22 godine, napominje Sinčić.

"HDZ od samog početka sabotira istražno povjerenstvo. Proljeće smo izgubili zbog njihovog odugovlačenja. Da smo ga tada osnovali već smo mogli biti pri kraju. Potom su počeli pozivati svjedoke koji su, što se tiče Agrokora, trećerazredni. One bitne ljude odgodili su za kraj da nikada ništa ne kažu", kazao je.

Smatra da će Agrokor otići u stečaj, a veći dio brendova i tvrtki nastaviti s radom. Pitanje je tko će biti vlasnik. Todoriću se dozvoljavalo da radi što god je htio. Sve vlade su mu se klanjale.

Ako gospodin Ivica Todorić gleda ovo pozivam ga da svojim svjedočenjem barem 10 političara povuče sa sobom u zatvor i barem 20 službenika koji nisu radili svoj posao, izjavio je među ostalim Sinčić za emisiju "Nu2".

Pročitajte više