Sindikat metalaca Hrvatske: Opstanak brodogradilišta ovisi o Vladi

U UTORAK Sindikat metalaca Hrvatske organizirat će referendumsko izjašnjavanje u brodogradilištu 3. maj u Rijeci o nastavku sindikalnih akcija radi očuvanja proizvodnje i radnih mjesta. Sindikat planira Vladi uputiti pismo u kojem će izraziti svoje neslaganje s mogućim stečajem brodogradilišta te zahtjev za izdavanjem jamstva za treću tranšu kredita radi nesmetanog nastavka gradnje brodova za domaće brodare, izradu plana preustroja svakog hrvatskog brodogradilišta posebno i omogućavanje novog ugovaranja brodova.

Generalni direktor za tržišno natjecanje pri Europskoj komisiji Alexander Italianer odgovorio je predsjedniku sindikata Vedranu Dragičeviću da EK ne zahtijeva otvaranje stečaja brodogradilišta, pa ni ako ne uspije drugi krug privatizacije.

Dragičević smatra da opstanak brodogradilišta "ovisi isključivo o Vladi jer se i u slučaju neuspjeha drugog kruga privatizacije može zdravim programom nastaviti proizvodnja i nastaviti razgovore s EK-om". Predsjednik sindikata je tako kazao da su uvjeti Europske komisije da hrvatska brodogradilišta ne subvencionira država i da se generalnim programom dokaže da hrvatska brodogradilišta mogu opstati na tržištu.
 
Branko Kužet, regionalni povjerenik sindikata, dodao je da Vlada prema brodogradilištima nije imala iste kriterije. Naime, prema njegovim riječima, u prošle dvije godine Vlada je nekim brodogradilištima odobravala kredite za pokrivanje tekuće likvidnosti, a 3. maju osam mjeseci nije odobrila jamstva za kredit za gradnju brodova za domaće naručitelje, kako se obvezala ugovorom, zbog čega je bila prekinuta proizvodnja.

Pročitajte više