sindikat policije: proračun za mup jedva dostatan za osnovno funkcioniranje sustava

Ovogodišnji proračun za MUP je minimalistički i bit će jedva dostatan za najosnovnije funkcioniranje sustava, ocijenio je danas Sindikat policije Hrvatske.

Izjava državnog tajnika Ivice Buconjića da MUP s predviđenim sredstvima može obaviti svoje zadaće pokazuje njegovo nepoznavanje stanja, jer proračun jedva može pokriti plaće, a tijekom godine na naplatu će stići i pravomoćne presude za kršenje kolektivnog ugovora, rekao je novinarima predsjednik sindikata Dubravko Jagić.

Članovi sindikata podigli su oko 8.000 tužbi zbog neplaćanja prekovremenog rada, božićnice za 2000. godinu, naknada za civilna odijela i troškova prijevoza, što trenutno iznosi 1,3 milijarde kuna, a kamate rastu, upozorio je Jagić.

Smanjenje proračuna onemogućit će modernizaciju MUP-a u kojem su uvjeti rada već sada nepodnošljivi, a opremljenost sramotna, kaže Jagić.

"Policijska odora je neprimjerena, zimi je u njoj hladno, a ljeti vruće, policajci po nekoliko godina nose iste jakne, hlače, košulje i cipele, a krim policija već nekoliko godina nije dobila naknadu za civilna odijela. Zaposleni o vlastitom trošku kupuju papir za kopiranje i pisanje. Nema adekvatnih pancirki, reflektirajućih prsluka, kompjutorske opreme, zaštitnih rukavica, maski, naočala itd."

Sindikat smatra da je na dodjelu sredstava za pojedina ministarstva utjecao i osobni angažman ministra, pa se, drže sindikalci, ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić nije dovoljno založio.

Jagić je također optužio vodstvo MUP-a i Vladu da nastavljaju s praksom bivše vlasti koja je ignorirala sindikat i pritom nije poštivala zakone.

Vlada je 12. veljače izmijenila Uredbu o plaćama policijskih službenika, a da je nije prethodno dostavila na mišljenje sindikatu, na što je obvezuje Zakon o državnim službenicima i namještenicima.

Zbog sličnih kršenja zakona sindikat je 2001. podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti nekih Vladinih uredbi, no do danas nije dobio odgovor.

Jagić je najavio da će podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti nove uredbe te, ako se takva praksa nastavi, podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih osoba.

(Hina) xmd ymd

Pročitajte više