Sindikat PPDIV: Sutra štrajk u "Belju"

ČLANOVI Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) sutra će zbog neisplaćenih plaća početi štrajk u baranjskom poljoprivrednom komibnatu "Belje" dd i u tvrtki IPK "Ratarstvostočarstvo", izvijestilo je danas regionalno povjerenstvo toga sindikata za Slavoniju i Baranju.

"Ako Uprava ne može osigurati isplatu, neka podnese ostavku, a Nadzorni odbor neka privremeno preuzme obvezu rješavanja nastale situacije. Po odluci štrajkaškog odbora, obavljat će se samo nužni poslovi koje odobri Sindikat, a štrajk će prestati kada se isplate zaostale plaće i putni troškovi", stoji u priopćenju.

Štrajk u "Belju" počet će sutra budući da nije uspio današnji pokušaj mirenja s Upravom, a temeljni je razlog neisplata plaća za ožujak i travanj te pet putnih troškova. Radnici IPK "Ratarstvo-stočarstvo" štrajkat će jer im nije isplaćena plaća za travanj, izjavio je Hini regionalni povjerenik PPDIV-a Slavko Kotromanović.

Očekujemo da će se tijekom štrajka pronaći sredstva za isplatu plaća, a kako bi se u tim tvrtkama mogli odvijati predviđeni radovi, prvenstveno na žetvi. Štrajk je ujedno i poziv onima koji donose odluke o privatizaciji poljoprivrednih kombinata da što prije odluče o njihovu restrukturiranju i privatizaciji, rekao je Kotromanović. Dodao je kako Sindikat konkretnije zaključke o tome očekuje na sjednici Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju, koja je zakazana za 18. lipnja, te da nisu isključeni sindikalni prosvjedi u Zagrebu.

U priopćenju za javnost s današnjeg sastanka sindikalnih povjerenika "Belja" dd navodi se kako je, po riječima Uprave, novac za plaće osiguran iz sredstava poticaja te se Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva poziva da, u tom slučaju, proslijedi novac "Belju" ili da Vlada izda jamstvo za kredit, kako to redovito čini za brodogradilišta, uz osiguranje kredita sredstvima poticaja.

(Hina) ivuč dd

Pročitajte više