Sindikat šumarstva istupa iz SSSH, vodstvo SSSH predlaže razgovor o takvoj odluci

HRVATSKI sindikat šumarstva odlučio je istupiti iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), na što mu je Predsjedništvo Vijeća SSSH predložilo da još jednom razgovaraju o takvoj odluci.

Glavni odbor Sindikata šumarstva odlučio je još 18. ožujka da će zbog nezadovoljstva načinom rada u SSSH istupiti iz te sindikalne središnjice.

Sindikati u SSSH nisu ravnopravni, jer tzv. veliki sindikati imaju više glasova pa uglavnom sami odlučuju bez obzira na stajališta manjih sindikata, rekla je Hini predsjednica Sindikata šumarstva Gordana Colnar.

"Kap koja je prelila čašu jest odluka velikih sindikata kojom su sebi smanjili članarinu, a malim sindikatima povećali, pa bi Sindikat šumarstva umjesto 300.000 kuna godišnje morao plaćati 500.000 kuna godišnje", kaže Colnar.

Takvu odluku donijeli su članovi radne grupe za restrukturiranje i pripremu izvanrednog kongresa SSSH, sve odreda predsjednici velikih sindikata - kao što su Sindikat poljoprivrede, Sindikata metalaca i Sindikat energetike, kemije i nemetala.

"Takvo podcjenjivanje više nećemo trpjeti, jer nismo mi krivi što je u hrvatskom šumarstvu zaposleno ukupno 10.000 ljudi, pa je naš sindikat, iako okuplja preko 8.100 članova, među manjima u SSSH", ističe Colnar.

Predsjedništvo Vijeća SSSH predložilo je Sindikatu šumarstva da ipak sazove novu sjednicu svojega Glavnog odbora na kojoj bi se razgovaralo o odluci o istupanju, te zamolilo da sjednici prisustvuju v. d. predsjednica SSSH Vesna Dejanović i članovi radne grupe za restrukturiranje i pripremu izvanrednog kongresa SSSH.

Colnar je taj prijedlog uputila članovima Glavnog odbora Sindikata šumarstva, a o njihovoj odluci ovisi sazivanje sjednice.

SSSH okuplja 22 granska sindikata i još je uvijek najveća hrvatska sindikalna središnjica s 211.000 članova, iako ga je u protekle četiri godine napustilo nešto manje od 80.000 članova.

Pročitajte više