Sindikat traži da se ostatak dionica HT-a umjesto DT-u proda hrvatskim građanima

REPUBLIČKI sindikat radnika HPT-a zatražio je danas da Vlada odustane od nove prodaje dionica Hrvatskog Telekoma (HT) Deutsche Telekomu (DT) i omogući prodaju preostalog paketa HTovih dionica hrvatskim građanima.

Potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang, po pisanju nekih medija, potvrdio je nedavno da Vlada namjerava ponuditi još nekoliko postotaka dionica DT-u, koji trenutno ima 51 posto HT-ovih dionica.

"Nakon što je Vlada odgodila drugu fazu privatizacije Ine, sada prodajom dionica HT-a želi zakrpati proračunske rupe", ustvrdio je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Jadranko Vehar.

On upozorava da će daljnja prodaja dionica DT-u dovesti HT u još nepovoljniji položaj.

Od Vlade stoga traži da prekine pregovore s DT-om a preostalih 35 posto dionica proda hrvatskim građanima po povoljnijim uvjetima, kako bi oni mogli kontrolirati HT-ov rad.

Sindikat će tražiti i izmjene zakona o privatizaciji HT-a kako bi se prodaja dionica, osim braniteljima i sadašnjim i bivšim zaposlenicima, omogućila i ostalim građanima.

Sindikalci upozoravaju da DT nije ispunio svoja obećanja o ulaganju 700 milijuna eura u HT niti o doškolovanju oko 3.000 radnika.

Umjesto toga, od njegova ulaska u vlasničku strukturu, HT danas ima 3.000 radnika manje, a u ovoj godini namjerava se broj zaposlenih smanjiti za još 1.064 radnika, kaže Vehar.

Sindikat će stoga tijekom kolektivnih pregovora tražiti da se radni tjedan smanji na 36 sati kako bi radnici ostali na radnim mjestima.

U sindikatu drže kako bi se primjenom takvog, tzv. njemačkog modela, mogla sačuvati postojeća radna mjesta i u ostalim tvrtkama u kojima se provodi restrukturiranje.

Pročitajte više