sindikat: upitan sporazum o materijalnim pravima državnih službenika

Potpisivanje sporazuma o materijalnim pravima državnih službenika najavljeno za sutra moglo bi doći u pitanje ne dogovore li se Vlada i sindikati o nastavku pregovora o plaćama, doznaje se od sindikalaca. L

Vlada je sindikatima ponudila da o plaćama rasprave nakon potpisivanja sporazuma o materijalnim pravima, koji se odnosi na božićnici, daru za djecu, regresu, jubilarnoj nagradi i godišnjem odmoru.

Sindikalci, pak, traže pregovore prije prihvaćanja tih prava, no o Vladinu će se prijedlogu konačno očitovati sutra.

´Svjesni smo da je proračun donesen, no tražimo da se plaće povećaju na neki drugi način´, izjavio je Hini predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Ivica Ihas.

Dodao je da će na Vladinu ponudu odgovoriti do 13 sati, za kada je najavljeno potpisivanje sporazuma o materijalnim pravima za ovu i iduću godinu.

Vlada je zaposlenima u državnom sektoru ponudila božićnicu od 500 kuna, dar za djecu od 400 kuna i regres od 600 kuna. Osnovicu za jubilarnu nagradu povećala je s dosadašnjih 1.750 na 1.800 kuna, a godišnje odmore s 25 na 30 radnih dana.

Vlada i sedam sindikata javnih službenika potpisali su sporazum o materijalnim pravima istih iznosa prošloga tjedna.

Po Ihasovim riječima, Vlada je već izradila nacrt uredbe kojom bi se unaprijedio sustav plaća i nagrađivanja državnih službenika, no tvrdi da ga još nije vidio.

Pregovarački odbor u kome su predstavnici sindikata policije, državnih i vojnih službenika trebali bi nacrt uredbe razmotriti sutra i potom odlučiti hoće li potpisati sporazum, rekao je Ihas.

Pročitajte više