Sindikat vatrogasaca najavljuje prosvjed pred Saborom

ODBOR profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih službenika organizirat će u srijedu, 24. listopada, prosvjed na Markovu trgu uoči zasjedanja Hrvatskog sabora na čijem bi se dnevnom redu trebao naći prijedlog dopuna Zakona o vatrogastvu.

Vatrogasci će pred Sabor doći u 8,30 sati onako kako inače stižu na intervenciju - vatrogasnim vozilima i uz sirene, kako bi saborske zastupnike i javnost razbudili i podsjetili da će se Vladinim zakonskim prijedlogom stanje u vatrogastvu samo pogoršati, ističe sindikat u priopćenju.

Prijedlog Zakona o vatrogastvu ne rješava probleme financiranja javnih vatrogasnih postrojbi (JVP) već će njegovim usvajanjem nastati ozbiljni poremećaj u funkcioniranju vatrogastva i ukupnog sustava zaštite i spašavanja, ocjenjuje se u priopćenju.

Sindikalci su nezadovoljni predloženim iznosom od 237 milijuna kuna za financiranje profesionalnog vatrogastva, jer je to manje od razine osiguranih sredstava u protekle četiri godine.

Ako sredstva za vatrogasce ostanu na razini od 1999. godine, povećani materijalni troškovi i prava iz Kolektivnog ugovora (KU) za posljedicu će imati ukidanje pojedinih JVP, upozorava sindikat.

Također nije prihvatljivo da 30 posto sredstava za financiranje osiguravaju jedinice lokalne samouprave, jer samo pet gradova osnivača, od 58, može ispuniti tu obvezu.

S obzirom da je u Sabor upućen i prijedlog dopuna Zakona o vatrogastvu iz redova oporbe, koji sadrži rješenja usuglašena sa zahtjevima struke, sindikata i MUP-a, sindikat poziva zastupnike da podrže taj prijedlog.

On osigurava dostatna financijska sredstva za funkcioniranje profesionalnog vatrogastva u gradovima i općinama, a zaposlenicima u JVP-ima prava iz KU-a.

Kako bi zastupnike i javnost upoznali sa stvarnim stanjem profesionalnog vatrogastva, predstavnici sindikata i Udruge profesionalnih vatrogasaca će pred Saborom prije početka zasjedanja dijeliti letke i obratiti se predstavnicima medija, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više