SINDIKATI "BELJA": PONUDA ZA PRIVATIZACIJU TVRTKE NEPRIHVATLJIVA i nije valjana

Koordinacija podružnica Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) i Hrvatske udruge sindikata (HUS) u baranjskom poljoprivrednom kombinatu "Belju" d.d. ocijenila je danas kako u ponudi osječke tvrtke "Žito" d.d. i bračnog para Bubalo za kupnju dionica tvrtke nisu ispunjeni uvjeti natječaja te da stoga nije valjana i da je neprihvatljiva.

Nakon današnje sjednice Koordinacije sindikati su u pisanim zaključcima ocijenili kako u toj ponudi nisu poštovani natječajni uvjeti da se novi vlasnik obvezuje da će zadržati zatečen broj zaposlenika godinu dana nakon sklapanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica ili će osigurati skrb za mogući višak zaposlenika po Kolektivnom ugovoru i pozitivnim hrvatskim propisima.

Sindikati od svih sudionika koji su se konsenzusom složili i prihvatili natječajne uvjete traže da od svakog ponuđača zahtijevaju poštivanje svih natječajnih uvjeta te "pozivaju sve koji odlučuju da ne prihvate tu ponudu". Ako se prihvati bez poštivanja navedenih obveza, ta bi ponuda imala dalekosežne posljedice za gospodarski i socijalni položaj radnika i članova njihovih obitelji te za demografsku sliku i gospodarstvo Osječko-baranjske županije, drže u sindikatima.

"Sindikati u "Belju" u slučaju jednostrane odluke zadržavaju pravo štititi interese radnika, svojih članova, te svako radno mjesto svim pravnim sredstvima, uključivo i industrijske akcije. Sindikati su spremni nastaviti socijalni dijalog s predstavnicima Vlade, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva te Upravom tvrtke sve dok se e 'Belje' ne privatizira", stoji u zaključcima Sindikata PPDIV-a i HUS-a koji su dostavljeni predsjednicima države i Vlade Stjepanu Mesiću i Ivi Sanaderu, ministru Petru Čobankoivću, čelnicima Hrvatskog fonda za privatizaciju, Osječko-baranjske županije te Nadzornog odbora i Uprave poduzeća.

(Hina) xivuč ysšh

Pročitajte više