Sindikati od predsjednika i premijera traže "referendum o referendumu"

PET sindikalnih središnjica danas je uputilo pismo predsjedniku Josipoviću i premijeru Milanoviću u kojem traže da se istovremeno s održavanjem referenduma o pristupanju Hrvatske u EU održi i takozvani "referendum o referendumu", na kojem bi građani odlučivali o uvjetima potrebnim za pokretanje referenduma.

Krešimir Sever je u ime sindikalnih središnjica predsjednika i premijer podsjetio da je 23. studenog 2010. godine sklopljen sporazum između Vlade RH i pet sindikalnih središnjica prema kojem je dogovoreno da se na isti dan kada se bude održavao referendum o ulasku u EU održi i referendum s pitanjem: "Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200.000 registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa bude 30 dana?"

Sindikati napominju kako su njihova dosadašnja iskustva pokazala da je broj potrebnih potpisa za pokretanje referenduma dosad bio prevelik, a rok prekratak," o čemu svjedoči činjenica da od osamostaljenja Republike Hrvatske nitko prije sindikata taj potreban broj potpisa nije uspio prikupiti".

Nova vlada preuzima obveze stare

Sindikalne središnjice smatraju da, s obzirom da je riječ o sporazumu Vlade, da se te obveze prenose i na novu Vladu, jednako kako se odnose i prenose i sve druge obveze  koje je Vlada potpisala. Sever je napomenuo kako su sindikati očekivali da će na izvanrednoj sjednici Sabora 23. prosinca osim zakazivanja referenduma o ulasku u EU biti određeno i održavanje referenduma o referendumu, ali se to nije dogodilo.

Stoga su apelirali na predsjednika Josipović da, na prijedlog Vlade i uz supotpis premijera Milanovića, u što kraćem roku raspiše taj referendum kako bi se on mogao održati simultano s referendumom o EU.

Pročitajte više