sindikati osnovnog školstva i visokog obrazovanja o doprinosu solidarnosti

Oko 54.000 zaposlenih u sustavima osnovnog školstva i visokog obrazovanja i znanosti može se od danas do 27. siječnja na referendumu izjasniti o prihvaćanju Kolektivnog ugovora (KU) kojim se uvodi doprinos solidarnosti za nečlanove sindikata.

Doprinos od 0,65 posto od neto plaće izdvajali bi nečlanovi sindikata zato što uživaju pogodnosti iz kolektivnih ugovora koje su ostvarili sindikati, a bit će uveden ako se na referendumu, na koji treba izaći barem trećina zaposlenih, polovica izjasni za njegovo prihvaćanje, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Sindikata hrvatskih učitelja i Sindikata znanosti.

Zaposleni se trebaju izjasniti o prihvaćanju cjelovitog KU, kojim se također osigurava povećanje osnovice za plaće od 4,3 posto, regres od 1.000 kuna, porast dnevnice sa 130 kuna na 170 kuna i osnovica za jubilarne nagrade od 1.800 kuna.

Takvo izjašnjavanje "u paketu" sa doprinosom solidarnosti jučer je osudio Hrvatski školski sindikat Preporod tvrdeći da se radi o ucjeni, te izrazio sumnju da će novac od doprinosa biti utrošen za dobrobit sindikata i prosvjetnih radnika.

"Doprinos solidarnosti uveden je kako bi članovi sindikata u sustavima u kojima odredbe KU vrijede za sve zaposlene vidjeli smisao za svoje odricanje i preuzimanje rizika", rekao je predsjednik Glavnog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić.

Doprinos solidarnosti jest i doprinos demokraciji, jer se njime jačaju sindikati bez kojih nema uspješne demokracije, ustvrdio je Ribić podsjetivši da takvo stajalište podupiru sve hrvatske sindikalne središnjice.

Osim toga, odredbe o doprinosu već su uvedene u neke KU, npr. u "Đuri Đakoviću", a ostali sindikati javnih službi nastojat će ih ugraditi u svoje granske KU.

Sredstva od doprinosa bit će korisno upotrebljena, a sindikati će na svojim web stranicama objaviti na što su potrošena, obećao je predsjednik Sindikata znanosti Krunoslav Pisk.

Pročitajte više