Sindikati prosvjeduju protiv poništenja odluke o povećanju plaća zaposlenima u MORH-u-u i OSRH-u

SINDIKAT državnih i lokalnih službenika i namještenika, Samostalni sindikat djelatnika u zrakoplovstvu i Sindikat vojnih službenika i namještenika uputili su priopćenje u kojem oštro prosvjeduju protiv odluke ministra obrane o stavljanju izvan snage odluke o 15 postotnom povećanju plaće za službenike i namještenike u MORH-u i OSRH-u.

Sindikati tvrde da je odluka kojom je poništeno povećanje plaća donesena samo dan nakon objavljivanje odluke o povećanju plaća u Narodnim novinama, a najavljuju da će izvršenje spornih odluka zatražiti sudskim putem.

"Smatramo da je sa stajališta pravne države neprihvatljivo i neozbiljno poništavanje odluka čije je donošenje bila zakonska obveza ministra obrane temeljem Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanom snagama", ističu sindikati.

Sindikati navode da su odluke rezultat rada stručnog povjerenstva Ministarstva obrane i sindikata državnih službi koje je postiglo suglasnost o njihovom sadržaju, a potpisale su ih bivša ministrica obrane Željka Antunović i ministar obrane Berislav Rončević uz obavezu primjene od 1. siječnja ove godine.

Kako navode, sindikati su upoznati s odlukom o poništenju odluke o povećanju plaća na nedavnom sastanku s ministrom Rončevićem uz obrazloženje da je to izazvalo negodovanje zaposlenih u drugim državnim službama.

Naglašavaju da su svjesni razloga nezadovoljstva s plaćama ostalih državnih službenika i namještenika, no upozoravaju da zaposlenici u MORH-u i OSRH-u pored obaveza koje im nalaže Zakon o državnim službenicima i namještenicima imaju i posebne dodatne odgovornosti ali s daleko manjim primanjima i beneficijama.

Nezadovoljni poništenjem odluke, sindikati navode da krivicu zato ne svaljuju na aktualnog ministra već na njegove stručne službe koje su mu, kako kažu, na samom početku mandata priredile situaciju u kojoj je njegov autoritet ministra doveden u pitanje.

(Hina) mvr/pp az

Pročitajte više