Šire se teorije zavjere o požaru koji je uništio Notre-Dame

Foto/screenshot: EPA/Infowars/Twitter

KAO da uništavanje gotovo milenij stare kulturne baštine cijelog čovječanstva nije dovoljno potresno, na društvenim mrežama i portalima su se, još dok je divljao požar u pariškoj katedrali Notre-Dame, počele pojavljivati lažne vijesti i teorije zavjera o uzrocima i podmetačima požara.

Netko zna nekoga tko sve zna

Portal Infowars, koji je poznat po širenju lažnih vijesti i teorija zavjere, ali usprkos ili baš zahvaljujući tome ima golemu sljedbu, požurio je objaviti da je požar namjerno izazvan. Podmetnut. Pozvali su se na objavu na Twitteru koja je u međuvremenu izbrisana, a u njoj nepoznat netko tvrdi da poznaje nekoga tko radi na obnovi katedrale i sve zna.

Izuzetno je lako, čak i onima s gotovo nikakvim grafičkim i informatičkim znanjima, lažirati vijesti kao da ih prenose ugledne medijske kuće. Internet je prepun generatora takvih slika, a netko je iskoristio CNN-ov grafički izgled i izgled njihovog Twitter profila te proširio vijest da su katedralu zapalili teroristi. Nakon što se lažna vijest počela širiti brzinom požara koji je progutao krov Notre-Damea, Twitter je ugasio lažni profil. Jednako je završio i lažni Twitter profil Fox Newsa na kojem je objavljeno da je kongresmenka iz Minnesote o požaru izjavila: "Kako su sijali, tako žanju."

Stari pokušaj napada predstavljen kao uzrok požara

U rujnu 2016. godine spriječen je napad automobilom bombom u blizini katedrale Notre-Dame. Pokraj crkve otkriven je automobil sa sedam boca plina. Policija je ubrzo uhitila tri žene povezane s ISIL-om koje su planirale napad, pri čemu su jedan policajac i jedna teroristica ranjeni. Jučer su se počele objavljivati vijesti i linkovi na stare članke kojima se pokušalo uvjeriti javnost da je riječ o istom ili povezanom događaju. Jihad Watch se pritom posebno iskazao naslovom "Muslimanka u potrazi za ljubavlju planirala pokraj katedrale Notre-Dame u zrak dići automobil pun spremnika za plin". Tek po otvaranju članka postaje jasno da je riječ o staroj vijesti namjerno ubačenoj među one o jučerašnjem požaru.

Srednjovjekovni fake news

Svijet je prepun budala, pa tako i onih koji likuju nad tragedijom jednog od najpoznatijih kulturnih spomenika u Europi. No to je sporadično likovanje iskorišteno kako bi se prikazalo da se većina muslimana, ako već ne svi, naslađuje uništenjem katoličke katedrale.

U susjedstvu smo, pak, svjedočili pravom idiotizmu srpskog tabloida Informer, koji je zaključio da je katedralu i  Francuze stigla neka vrsta kletve: "Stigla ih božija kazna: Francuzi pre šest meseci okačili zastavu lažne države Kosovo u katedrali Notr Dam, sada je uništava vatrena stihija!" U međuvremenu su promijenili priču pa objavili: "Notr Dam zvonio u čast pobede Srba nad Turcima! Prema predanju simbol Pariza je 1389. godine slavio pobedu srpske vojske!" Srednjovjekovni fake news tako se probio do 21. stoljeća.

 

Pročitajte više