Sirijska policija nakratko uhitila američkog diplomata, SAD odmah reagirale

SIRIJSKA je policija uhitila u ponedjeljak desetke ljudi, uključujući i jednog američkog diplomata, na prosvjedu zbog stanja ljudskih prava u toj arapskoj državi.

SAD su odmah reagirale priopćivši da jednosatno zadržavanje u pritvoru američkog diplomata predstavlja neprihvatljivo kršenje diplomatske prakse.

Sjedinjene Države, koje imaju napete odnose sa Sirijom, prosvjedovale su zboh uhićenja i zadržavanja u pritvoru diplomata koji je gledao prosvjed u Damasku, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Sirijski su se dužnosnici ispričali i oslobodili ga neozlijeđenog, ali je Washington zatražio pojašnjenje kako se to moglo dogoditi.

Prosvjednici su se okupili na 41. obljetnicu dolaska na vlast vladajuće Socijalističke arapske stranke Baath.

Policija je naredila prosvjednicima da se raziđu jer nisu imali dozvolu za okupljanje i uhitila je šest osoba koje su to odbile, rekli su očevici. Novinari su izjavili da je policija nakratko bila pritvorila pet stranih i domaćih reportera.

Sirijska uruga za ljudska prava (HRAS) kasnije je priopćila da je uhićeno oko 30 ljudi i osudila je njihovo pritvaranje nazvavši ga "kršenjem prava na mirno okupljanje i izražavanje".

Pročitajte više