Sisačka gradonačelnica: Država je na području Siska obnovila samo jednu kuću

Foto: HTV / HRT

SISAČKA gradonačelnica Kristina Ikić Baniček održala je konferenciju za medije povodom druge godišnjice potresa na Baniji. 28. prosinca 2022. godine Baniju je nešto prije 6:30 ujutro pogodio potres magnitude 5.0 po Richteru. Bio je to samo uvod u niz potresa, od kojih se najjači, jačine 6.2 po Richteru, dogodio dan poslije. 

U najsnažnijem potresu je smrtno stradalo sedam osoba, a izazvana je i velika materijalna šteta na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije. Sisačka gradonačelnica je na konferenciji govorila o dinamici obnove na području Siska, piše HRT

"Nijedna stambena zgrada se ne radi u Sisku"

"Na ovoj lokaciji prije godinu dana manje-više ista situacija, isti prizor. Stoga smo osjetili potrebu na istoj lokaciji progovoriti o istim problemima, budući da su dvije godine prošle od potresa. Danas imamo primopredaju treće kuće obnovljene na području grada Siska. Jednu kuću je obnovila RH, jednu su obnovili donatori s okolnim općinama i danas je treća, koju su obnovili općina Tisno i okolne općine", rekla je Ikić Baniček. 

"Mislim da ta brojka dovoljno govori o tome koliko smo zadovoljni obnovom i da obnova u Sisku još nije ni krenula. Najveći problem predstavljaju višestambene zgrade, od kojih nijedna još nije krenula u obnovu, za razliku od 20 zgrada koje se rade po Sisačko-moslavačkoj županiji", dodala je.  

"Niti jedna se ne radi u Sisku. Odgovorni kažu da je to zato što Sisak nije područje posebne državne skrbi. Ne znam koliko su time zadovoljni građani Siska koji žive u kontejnerskim naseljima", istaknula je.

"Odgovorni bi trebali preuzeti odgovornost"

"Dvije godine nakon potresa obnova se pretvorila u birokratiziranu kaljužu. Odgovorni sudionici prebacuju odgovornost i hvale se s čak šest obnovljenih kuća na ovom području. Osoba koja je najodgovornija za obnovu - predsjednik vlade - prebacuje odgovornost na sve ostale i jeftinim PR-ovskim spinovima, kao što je oduzimanje auta čelniku ureda za obnovu, maže javnosti oči i pretvara se da radi nešto vezano za obnovu", kazala je. 

"Ministar Paladina dobro je uočio da se premalo novca uložilo u samoobnovu. Određeni pomaci su napravljeni u zakonu. Očito je da Ured za obnovu nije u stanju stvoriti gradilišta, barem ne ona koja bismo mi mogli vidjeti", poručila je sisačka gradonačelnica, koja poziva odgovorne da preuzmu odgovornost. 

"Želimo da oni koji su odgovorni za obnovu preuzmu odgovornost, želimo da se na području grada Siska obnova pokrene i želimo da višestambene zgrade, kojih je najviše stradalo na području grada Siska, 92 žute i 42 crvene - da to konačno krene. Dvije godine je puno i previše vremena za nešto što je trebalo odavno krenuti", zaključila je.
 

Pročitajte više