Sisački ogranak "Hrvatskog domobrana" na skupštini o partizanskim i komunističkim žrtvama

Sisački ogranak Društva "Hrvatski domobran", koji okuplja 1676 pripadnika hrvatskih oružanih snaga iz Drugoga svjetskog rata iz 141 mjesta sa širega sisačkog područja, danas je na godišnjoj skupštini odlučio izdati Žrtvoslov Siska i okolice u Drugome svjetskom ratu i poraću. L

Predsjednik tog ogranka Josip Bulimbašić rekao je da povjerenstvo za utvrđivanje žrtava u Drugome svjetskom ratu i poraću intenzivno radi na prikupljanju podataka o stradalim Siščanima na Križnome putu, u Bleiburgu, Dravogradu i drugim stratištima, poput logora Viktorovca u Sisku, grobišta Željezare, stratišta i grobišta Čemernice kod Topuskog i Šašava kod Gline.

Radi povijesne istine, nužno je utvrditi te činjenice, istaknuo je Bulimbašić i rekao kako je u dosadašnjim istraživanjima utvrđeno da su pripadnici partizanske vojske pobili više tisuća Hrvata iz Siska i okolice. "Uglavnom nenaoružane, nedužne i nesuđene mlade ljude, kojima je najveća krivnja bila što su voljeli i željeli hrvatsku državu", istaknuo je Bulimbašić.

Članovi Ogranka u raspravi su zaključili da je veliki propust samostalne i neovisne hrvatske države što nitko nije odgovarao za te ratne zločine.

Predstavnik petrinjskog ogranka Društva "Hrvatski domobran" Mirko Putrić izvijestio je nazočne o aktivnostima vezanim uz obilježavanje logora, stratišta i grobišta pripadnika hrvatskih oružanih snaga u Drugome svjetskom ratu u mjestu Čemernici kod Topuskog.

Rekao je da je u logor Čemernicu nakon Drugoga svjetskog rata dovedeno oko 5000 Hrvata, od kojih je ubijeno oko 4000, uglavnom u dobi od 20 do 30 godina. "Njihovom likvidacijom zapovijedao je partizanski komandant Stole Janjanin, koji je bio najprije četnik," rekao je Putrić, navodeći kao izvor tih podataka istraživanja, te svjedočanstva nekadašnjega partizanskog kapetana Ivana Dragičevića, zvanog Ličan.

Rekao je da je za slučaj Čemernicu bio zainteresiran književnik Ivan Aralica, koji je o tome radio dokumentarni film. No, kazao je, film nije dovršen "zbog promjene vlasti" godine 2000.

Na mjestu logora Čemernice, dodao je Putrić, izgrađene su gospodarske i stambene zgrade, tako da je malo vjerojatno da će se iskopati sedam dosad obilježenih grobišta i izgraditi spomen-obilježje na tome mjestu.

Članovi sisačkog ogranka Društva "Hrvatski domobran" minutom šutnje odali su počast umrlim članovima, Hrvatima koji su kroz povijest poginuli za hrvatski narod, prvome hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i drugima.

(Hina) xmalj yjn

Pročitajte više