Sisačko-moslavačka županija šalje u Japan 10.000 eura, županica iz svog džepa daje 5000 kuna

SISAČKO-MOSLAVAČKA županica Marina Lovrić Merzel osobno će odvojiti 5.000 kuna za pomoć japanskoj Vladi koja je proteklih dana suočena s posljedicama jedne od najvećih prirodnih katastrofa u svojoj povijesti, izvijestila je županičina PR služba.

Kako je priopćeno, jednomjesečne naknade odreći će se i svi članovi radnih tijela, odnosno Savjeta za pitanja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, Savjeta za obrt, gospodarstvo i turizam i Savjeta za zdravstvo, socijalnu skrb i pitanja umirovljenika. Pomoć u kunskoj protuvrijednosti od oko 10.000 eura bit će transferirana Vladi Japana.

Županica je, ističe se u priopćenju, pozvala i sve svoje kolege u Hrvatskoj da postupe na isti način, poglavito u onim županijama koje su više puta uživale donacije Japana, a apel je uputila na konferenciji za novinare održanoj u Sisku u srijedu, 16. ožujka.

"Jučer je u Mečenčanima veleposlanik Japana, Nj. E. Yoshio Tamura potpisao darovni ugovor s našim Domom zdravlja Sisak, vrijednosti 30.000 eura, za opremanje ambulanti u tome mjestu, koja će podignuti razinu kvalitete zdravstvenog standarda više od dvije tisuće stanovnika na području općine Donji Kukuruzari. Ono čemu se svi divimo je nesebičnost i solidarnost naših japanskih prijatelja koji ne odustaju od pomaganja drugima čak ni u trenucima kada su suočeni s otklanjanjem posljedica jedne od najtežih katastrofa koja je zbog razornog potresa i plimnog vala pogodila tu zemlju", izjavila je županica Marina Lovrić Merzel.

Posebno se osvrnula na činjenicu kako je japanska Vlada već više puta pomogla stanovništvu Sisačko-moslavačke županije, vrijednim donacijama posebice područjima posebne državne skrbi. "Japan je bogata država vrijednih i poštenih ljudi. Međutim, želimo da znaju kako nisu sami u tragediji koja ih je zadesila i kako s njima suosjećamo. Naša je moralna dužnost i obveza pomoći u skladu s mogućnostima jer su oni puno pomogli i nama", zaključila je sisačko-moslavačka županica.

Japanski veleposlanik i njegovi suradnici u utorak su u Mečenčanima srdačno dočekani, a stotinu mještana dugim je pljeskom dočekalo i ispratilo velike prijatelje i dobročinitelje.

Pročitajte više