Sisak: Direktor Mečelj Željezare o radu sisačke Željezare

RUSKI Mečelj uložio je za četiri mjeseca u sisačku Željezaru 22 milijuna eura, a u rekonstrukciju proizvodnih pogona u Čeličani, te u pogone šavne, bešavne valjaonice i Hladne prerade uložit će još četiri milijuna eura, izvijestio je danas novinare glavni direktor Mečelj Željezare Nasibulla Mukhatdinov.

Sisačka Željezara je u lipnju prodala 6,6 tisuća tona gotovih proizvoda, a u srpnju će proizvesti i prodati 7,5 tisuća tona. Šezdeset posto proizvoda izvozi se na tržište Italije, koja je najveći kupac, Austrije, Njemačke, Španjolske i Francuske, a 40 posto proda se na tržištu Hrvatske i zemalja bivše Jugoslavije. Najavljen je izvoz na tržište SAD-a, a u tijeku su pregovori za izvoz bešavnih cijevi u Iran, u čemu im pomaže iransko Veleposlanstvo u Zagrebu, te menadžeri tvrtke "Conares Trading", kazao je na konferenciji za novinare Mukhatdinov. Napomenuo je da sisačka Željezara u proteklih 12 godina nikada na mjesec nije prodala 7,5 tisuća tona gotovih proizvoda.

Na pitanje kako je to Mečelj mogao ostvariti, a u proteklih 12 godina, dok je Željezara bila u vlasništvu hrvatske države, to nisu učinile mnoge uprave, Mukhatdinov je odgovorio da Mečelj iskorištava "sve potencijale kompanije" i kako je "sreća što je sisačku Željezaru uzela tako velika i snažna tvrtka kao što je Mečelj iz Čeljabinska". Ta kompanija pogone u Sisku opskrbljuje potrebnim sirovinama a može uložiti znatna financijska sredstva u rekonstrukciju pogona i angažirati svoju prodajnu mrežu, istaknuo je, navevši kako im je "cilj proizvoditi oko 14 tisuća tona proizvoda na mjesec i vjeruju da ćemo nakon rekonstrukcije pogona to i ostvariti".

Mečelj Željezara imala je u prvih šest mjeseci tri i pol milijuna eura gubitka, rekao je, ocijenivši kako je to posljedica 12-godišnjega nerentabilnog rada i šestomjesečnoga prekida rada tvornice, te golemih ulaganja u rekonstrukciju proizvodnih pogona. Mukhatdinov je istaknuo da bi do kraja godine ta tvornica trebala raditi bez gubitaka i dostići točku rentabilnosti, dodajući kako njezina uprava u tome ima apsolutnu potporu i pomoć čeljabinskog Mečelja i njegove grupe "Mechel steel".

Zahvalio je hrvatskim čelnicima i lokalnim vlastima što pomažu Željezari da se ostvare planovi o njezinoj obnovi, posebice kad je riječ o nabavi starog željeza.

Glavni direktor Mukhatdinov imenovao je novi menadžment tvrtke u kojoj su tri stručnjaka iz ruskog Mečelja i dva iz Željezare, čije je kvalifikacije i rad ocijenio prvoklasnima. Rekao je da su sa sindikatima u Željezari počeli pregovori za sklapanje kolektivnog ugovora i da je do sada postignuta suglasnost o 22 točke, te da se nada da će se postići kompromis i o ostalim pitanjima, čime će Željezara prvi put u povijesti dobiti kolektivni ugovor.

Pročitajte više