Sisak: Osnovana udruga uzgajivača konja hrvatskog posavca

U Gredi kod Siska danas je svečano osnovana Udruga uzgajivača konja hrvatskog posavca koja okuplja 30ak uzgajivača s više od 200 grla, ili oko osam posto te autohtone pasmine konja u Hrvatskoj. L

Na skupštini, na kojoj su bili dužnosnici Saveza udruga uzgajivača konja hrvatskog posavca i Mjesnog odbora Grede, za prvog predsjednika izabran je uzgajivač Ivan Rožanković.

Kako je istaknuto, razlog za udruživanje uzgajivača hrvatskog posavca s pašnjaka Odranskog polja u posebnu udrugu zakonski su uvjeti koje uzgajivači moraju ispuniti za umatičenje pastuha i kobila u Središnju matičnu evidenciju Hrvatskoga stočarskog centra, te nemogućnost lokalnih uzgajivača da zbog udaljenosti i mnogih problema vezanih uz ispašu djeluju kroz Udrugu u Martinskoj Vesi Desnoj u sisačkoj gornjoj Posavini.

"Zbog toga je osnutak vlastite udruge i njezino ujedinjenje u Savez udruga uzgajivača konja hrvatskog posavca dobar pokazatelj i drugim uzgajivačima s područja sisačkog Pokuplja da udruživanjem mogu opstati i da tržištu mogu ponuditi konja koji ima veliku ekološku, uporabnu i uzgojnu vrijednost", rekao je prvi predsjednik Udruge Ivan Rožanković.

Inicijativu uzgajivača hrvatskog posavca iz Grede i okolnih naselja u sisačkome Pokuplju poduprli su tajnik Saveza udruga uzgajivača konja hrvatskog posavca i predsjednik Udruge uzgajivača tih konja "Donja Posavina" iz Mužilovčice Zvonko Rastovac, te predsjednik Mjesnog odbora Vlado Noršić i potpredsjednica sisačkoga Gradskog vijeća Jelena Stepić.

(Hina) xzmalj ymć

Pročitajte više