sisak - stručni skup vodopravnih inspektora

Državni i županijski vodopravni inspektori, u organizaciji Državne uprave za vode, danas i sutra u Ininu Rafinerijskom domu u Sisku održavaju dvodnevni stručni skup na kojemu raspravljaju o svom radu u ovoj godini i aktualnim stručnim temama.

Viši državni vodopravni inspektor i voditelj skupa u Sisku Aljoša Milačić izjavio je da su za održavanje godišnjeg skupa odabrali sisačku Rafineriju kao veliki objekt koji se suočava s problemom zbrinjavanja svojih otpadnih voda i koji je u prošloj i ovoj godini poduzeo čitav niz sustavnih aktivnosti u zaštiti okoliša. Napomenuo je da se u sisačku Rafineriju nije ulagalo 20 godina i da je tek zadnje dvije godine došlo do prvih većih ulaganja u održavanje, obnovu i zaštitu okoliša, dok će one najveće investicije, koje će riješiti pitanje zaštite okoliša, uslijediti iduće i 2005. godine.

"Zajedno s dobro organiziranom rafinerijinom Službom zaštite prostora razmatramo plan intervencija u slučaju incidenata jer, uz sve poduzete mjere, postoji stalna opasnost od istjecanja otpadnih voda u vodotoke Save i Kupe", rekao je Milačić. Dodao je da su "u Rafineriji ove godine zabilježena četiri manja ekološka incidenta, te da su oni sanirani pa nije bilo posljedica po okoliš".

O mjerama zaštite otpadnih voda vodopravne inspektore iz cijele zemlje informirala je voditeljica Službe zaštite prostora Rafinerije nafte Sisak Gordana Krakar, a sudionici skupa obišli su i rafinerijina postrojenja, te postrojenja i uređaje za pročišćavanje otpadnih voda.

U sutrašnjem dijelu skupa državni i županijski vodopravni inspektori iznijet će svoja iskustva i probleme u radu, te razmotriti svoje obaveze u primjeni novih zakonskih propisa i normi u zaštiti voda.

(Hina) malj dd

Pročitajte više