Sj. Irska: Katolici i protestanti između radikala i umjerenjaka

IAKO se u srijedu održavaju parlamentarni izbori za cijelu Sjevernu Irsku, analitičari tvrde da je riječ o odvojenim izborima za protestantsku i za katoličku zajednicu u kojima birači odlučuju hoće li povjerenje dati ekstremnim strankama nakon što umjerene stranke nisu uspjele održati politički mir.

Čini se da bi ionako usporeni mirovni proces u Sjevernoj Irskoj mogao posve stati ostvare li se predviđanja o vjerojatnoj pobjedi ekstremnih stranaka na izborima na kojima oko 1,1 milijun glasača bira zastupnike u sjevernoirsku skupštinu koju je London raspustio prije više od godinu dana.

Do raspuštanja je došlo nakon što su protestantski unionisti odbili dalje dijeliti vlast s političkim krilom Irske republikanske armije (IRA) Sinn Feinom.

Glavni je razlog, kao i u ranijim slučajevima suspenzije sjevernoirskih institucija, bilo pitanje rezoružanja IRA-e.

London je izbore prvo najavio za svibanj ove godine, a onda ih je otkazao uz procjenu da obećanje IRA-e o prestanku nasilja nije dovoljno za stabilnost postizborne vlade.

Predviđa se da će odaziv na izbore biti ispod 60 posto, malo za sjevernoirska mjerila, što zbog lošega vremena, a što činjenice da su stanovnici zadovoljni i relativnim mirom, a siti političkoga prepucavanja.

Analitičari su jednoglasni u procjeni da će na izborima, što ih zbog mogućih nereda skupina koje se protive mirovnom sporazumu osigurava dodatnih 2000 policajaca, ojačati katolička republikanska stranka Sinn Fein koja je političko krilo IRA-e i protestantska Demokratska unionistička stranka (DUP) svećenika Iana Paisleya, simbola protestantskog radikalizma.

Vođa radikalnih protestanata, 77-godišnji Paisley u sjevernoirskoj je politici od šezdesetih godina prošloga stoljeća, a već je najavio da njegov DUP neće pregovarati s vođama Sinn Feina Gerryjem Adamsom i Martinom McGuinnessom koje zbog veza s IRA-om smatra teroristima.

"Ekstremisti će ojačati", tvrdi Paul Bew, profesor s Kraljevskoga sveučilišta u Belfastu. "Samo je pitanje hoće li uspjeti nokautirati umjerenjake".

Kad su na Veliki petak 1998. katolički čelnik John Hume i protestantski vođa David Trimble potpisali mirovni sporazum postignut uz posredovanje američkoga senatora Georgea Mitchella, činilo se da će ta nemirna britanska pokrajina napokon odahnuti.

Uspostavljene su autonomne institucije u kojima će dvije strane dijeliti vlast, a predviđeno je i razoružanje gerilske organizacije IRA-e koja je 30 godina sudjelovala u oružanim akcijama iza kojih je ostalo više od 3600 mrtvih.

Potpisnici sporazuma od Velikoga petka Trimble i Hume dobili su Nobelovu nagradu za mir. Trimble, čelnik umjerenih Ulsterskih unionista (UUP) 2. prosinca 1999. postao je premijer na čelu koalicijske vlade uz vodeću umjerenu katoličku Socijaldemokratsku i laburističku stranku (SDLP).

Iako je krvoproliće prestalo, te umjerene sjevernoirske stranke nisu uspjele sačuvati politički mir, a žestoki protestanti stalno su tvrdili da sporazum od Velikoga petka zapravo podilazi katoličkoj manjini.

Nakon optužbe IRA-e da je britanska vlada špijunira, službeni je London u prosincu prošle godine raspustio sjevernoirski parlament.

Pobijede li ovaj put Sinn Fein i DUP, kažu analitičari, novoj će koaliciji biti još teže organizirati rad skupštine. Čak i ako umjerene stranke pobijede, još će se mjesecima čekati početak rada 108-članoga parlamenta.

"U najgorem slučaju DUP i Sinn Fein toliko će ojačati da će sve opet stati na nekoliko godina", kaže Paul Bew.

Jedino istraživanje mišljenja javnosti predviđa tijesnu pobjedu umjerenih UUP-a i SDLP-a nad radikalnim protivnicima, ali takva istraživanja, tvrde analitičari, u Sjevernoj Irskoj redovito podcjenjuju snagu radikala, a indikativno je i što su na kladionicama jači Paisleyev DUP i Sinn Fein.

Pročitajte više