Sjećate se broda koji je srušio most u Americi? Posada je otad "zarobljena" na njemu

Foto: Profimedia

Kad je kontrolirana eksplozija potresla Dali u ponedjeljak, dvadesetak pomoraca ostalo je na brodu, ispod palube, u masivnom trupu broda. Istodobno, eksplozije su srušile dijelove nekoć kultnog mosta Francis Scott Key u Baltimoreu u mračne vode rijeke Patapsco u američkoj saveznoj državi Maryland, sedam tjedana nakon što je u nesreći na mostu smrtno stradalo šestero ljudi, a Dali ostao nasukan.

Vlasti i posada nadaju se da će rušenje označiti početak kraja dugotrajnog procesa koji 21 čovjeka na brodu drži zarobljenim i odsječenim od svijeta, tisućama kilometara od svojih domova, piše BBC.

Ali zasad je nejasno kada će se moći vratiti kući.

Dali je kontejnerski brod dužine 289 metara i bio je na početku 27-dnevnog putovanja od Baltimorea do Šri Lanke kada je udario u most Francis Scott Key, srušivši tisuće tona čelika i cementa u Patapsco. Brod je ostao zaglavljen ispod goleme količine srušenog metala.

Preliminarno izvješće Nacionalnog odbora za sigurnost prometa (NTSB) pokazalo je da su dva nestanka struje onesposobila brodsku opremu prije nesreće, a brod je dva puta ostao bez struje i 10 sati uoči udara.

Posada se nije mogla iskrcati zbog viznih ograničenja

Posadu čini 20 Indijaca i državljana Šri Lanke koji se nisu mogli iskrcati zbog viznih ograničenja, nedostatka potrebnih propusnica i istraga NTSB-a i FBI-a. U ponedjeljak je posada ostala na brodu iako su vlasti upotrijebile mala eksplozivna punjenja da namjerno "presijeku" dio mosta koji je ležao na pramcu broda.

Prije kontroliranog rušenja, admiral američke obalne straže Shannon Gilreath rekao je da će posada ostati ispod palube s vatrogasnom ekipom u pripravnosti. "Oni su dio broda. Oni su neophodni kako bi brod bio osposobljen i operativan. Na brod najbolje reagiraju oni sami", rekao je admiral Gilreath. 

Iako će brod vjerojatno biti ponovno u plovnom stanju ovog tjedna, ostaje nejasno kada će moći prijeći dvije nautičke milje (3.7 km) do luke. Među onima koji su bili u kontaktu s posadom je Joshua Messick, izvršni direktor Baltimore International Seafarers' Centera, neprofitne organizacije koja štiti prava pomoraca.

FBI im zaplijenio mobitele

Prema Messicku, posada je uglavnom ostala bez komunikacije s vanjskim svijetom nakon što im je FBI zaplijenio mobitele zbog istrage: "Ne mogu pristupiti internetskom bankarstvu. Ne mogu platiti svoje račune kod kuće. Nemaju nikakve svoje podatke niti bilo čije kontakt informacije, tako da su trenutno stvarno izolirani. Jednostavno ne mogu doprijeti do ljudi kojima trebaju niti pogledati slike svoje djece prije nego što odu spavati. To je stvarno tužna situacija."

Muke pomoraca privukle su pozornost dvaju sindikata koji ih zastupaju, Singapurskog sindikata pomorskih časnika i Singapurske organizacije pomoraca. U zajedničkom priopćenju od 11. svibnja, sindikati su rekli da je moral razumljivo opao zbog neutemeljenog straha od osobne kaznene odgovornosti i emocionalne boli.

U priopćenju se također poziva na vraćanje mobitela posadi, ističući da gubitak komunikacije s članovima obitelji uzrokuje značajne poteškoće pomorcima s malom djecom kod kuće.

"Postaju demoralizirani"

Dave Heindel, predsjednik Međunarodne unije pomoraca, rekao je da bez obzira na trajanje istrage, prava i dobrobit posade ne bi smjeli biti narušeni: "Pozivamo vlasti da vode računa o tome da pomorci mogu koristiti mobilne uređaje za obavljanje osobnih poslova i plaćanje računa te transfer novca u svoju zemlju kako bi uzdržavali obitelji. Članovi posade postaju demoralizirani bez osnovnih alata koje svi uzimamo zdravo za gotovo."

Andrew Middleton, koji vodi Apostolstvo mora - program koji služi brodovima koji dolaze kroz Baltimore - rekao je za BBC da je posjetio mornare prije dva tjedna i zatekao ih dobrog raspoloženja unatoč stalnim zabrinutostima.

"Kada smo probili led i postigli da svi kažu svoje ime i iz kojeg dijela Indije dolaze te da pričaju o tome jesu li u braku i imaju li djecu, stvari su krenule nabolje. Dali smo sve od sebe da ih nasmijemo u nadi da će im to skrenuti misli s problema barem na nekoliko minuta."

Dobili SIM kartice i privremene mobitele, ali...

Zasad je posada dobila SIM kartice i privremene mobitele bez uključenog podatkovnog prometa, tvrdi Messick. Također su primili pakete pomoći od raznih društvenih grupa i privatnih osoba, što je uključivalo sve od indijskih grickalica do ručno rađenih popluna.

BBC se obratio zapovjedništvu koje nadzire vladin odgovor na rušenje mosta kako bi saznao kada bi mornari mogli napustiti brod i biti vraćeni u domovinu. Synergy Marine, matična tvrtka broda Dali sa sjedištem u Singapuru, nije odgovorila na nekoliko upita BBC-ja.

Messick kaže da očekuje ukrcavanje na brod kako bi pružio emocionalnu podršku čim se pomakne iz sadašnje pozicije. Nakon toga vjeruje da će male skupine mornara - možda petoro odjednom - dobiti propusnice za izlazak na obalu, iako uz velika ograničenja njihovog kretanja.

"Moraju uživati u slobodi koju mi uživamo svaki dan"

Od njih će se, na primjer, vjerojatno zahtijevati da prihvate pratnju dok budu na obali.

"Pokušavam saznati što ekipa želi raditi. Ne želim ih voditi na utakmicu bejzbola ako će im biti dosadno. Pa sam se obratio lokalnom kriket klubu da vidim mogu li organizirati utakmicu", rekao je Messick.

Neki članovi posade, poput kapetana broda, izrazili su interes da izađu u prirodu, objasnio je Messick: "Samo im pokušavamo pomoći da malo odahnu. "Oni su zatvoreni na brodu cijelo ovo vrijeme. Moraju uživati malo više u slobodi koju mi uživamo svaki dan."

Pročitajte više